Crisis verhoogt olie- en goudprijs

ROTTERDAM, 13 aug. De wereldmarktprijzen voor ruwe olie en olieprodukten stijgen opnieuw door bezorgdheid over de crisis in het Midden-Oosten. Ook de prijs van goud stijgt onder invloed van de internationale spanningen.

De dollarkoers heeft daarentegen te lijden van de angst voor een Amerikaanse recessie. De beurzen in Europa waren nerveus en in mineur. Op het Damrak was de stemmingsindex rond het middaguur twee procent lager dan vrijdag. Het Europese pessimisme werd ondermeer gevoed door een scherpe daling van de koersen in Tokio, waar het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen met 4,2 procent daalde.

Gisteren steeg de prijs voor Noordzee-olie ('Brent') op de termijnmarkt in Singapore tot 25,50 dollar per vat van 159 liter, een dollar hoger dan de notering van vrijdag in New York. Vanochtend werd in Londen voor Brent die in oktober moet worden geleverd 25,80 betaald, een stijging van 80 dollarcent vergeleken met vrijdagmiddag. De hoogste prijs die vorige week voor een termijncontract in Londen werd betaald, was 28,65 dollar per vat.

Irak dreigde gisteren met wraak tegen leden van de OPEC (het kartel van olie-exporterende landen) die de 4,5 miljoen vaten ruwe olie die tot voor de boycot (6 augustus) nog uit Irak en Koeweit kwamen, willen compenseren. 'OPEC-landen moeten zich hun eigen belangen goed realiseren voor ze dat doen', zei de Iraakse minister van buitenlandse zaken Tareq Aziz op een persconferentie in Bagdad. 'Doen ze het toch, dan kunnen ze daar in de toekomst zwaar voor betalen', voegde hij er aan toe.

Niettemin heeft de Venezolaanse minister Reinaldo Figueredo het afgelopen weekeinde bezoeken gebracht aan Algiers en Riad om over een verhoging van de produktie te praten.

Pag.6: Vervolg