Bayern ontsnapt aan debacle

HAMBURG, 13 aug. De opening van het laatste zuiver Westduitse Bundesligaseizoen heeft een aantal verrassingen opgeleverd. Zo ontliep landskampioen Bayern Munchen op eigen veld nog maar net een nederlaag tegen Leverkusen. Zes minuten voor het einde redde de dure aankoop Stefan Effenberg een punt uit een strafschop: 1-1. Nieuweling Wattenscheid '09 maakte direct al indruk door oud-kampioen Werder Bremen met een nederlaag van 0-2 naar huis te sturen. Het was overigens een goed begin voor bezoekende clubs, die vier van de negen wedstrijden wonnen en slechts twee verloren.

In totaal kwamen in het zeer warme weer circa 250.000 toeschouwers opdagen voor de wedstrijden, die deels afgelopen week en deels zaterdag werden gespeeld. Het best bezocht werd de topper Bayern-Leverkusen met 42.000 mensen. In totaal vielen 24 treffers, drie meer dan op de eerste speeldag van het vorige seizoen. De scheidsrechters toonden 28 keer een gele kaart. Het rood bleef vooralsnog in de borstzakjes zitten.

Na de blamerende nederlaag van 0-1 voor het bekertoernooi bij de amateurs van FV Weinheim ontkwam Bayern, ditmaal in het vertrouwde Olympia-stadion, ternauwernood aan nieuw verlies tegen Leverkusen, vermoedelijk een van de grootste concurrenten in het nieuwe seizoen.

In de 64ste minuut had de uit de DDR overgekomen international Ulf Kirsten de gasten de leiding gegeven. De voor 4,5 miljoen gulden van Borussia Monchengladbach overgenomen Stefan Effenberg moest er aan te pas komen om in de 84ste minuut te scoren van elf meter (1-1). Eintracht Frankfurt voegde zich aan de kop bij VfB Stuttgart, dat woensdag al met 3-0 won bij Borussia Dortmund dank zij drie treffers van Fritz Walter. Frankfurt won met dezelfde cijfers in eigen huis van Karlsruher SC. Binz scoorde voor rust, Yeboah en Turowski erna.het gepromoveerde Wattenscheid'09 kende een fraaie premiere door op eigen veld met overtuiging te winnen van het toch door de wol geverfde Werder Bremen (2-0). Fink en Sane maakten de doelpunten. De andere nieuweling, Hertha BSC, deed het donderdag aanzienlijk minder door in Berlijn met 1-2 te verliezen van FC Sankt Pauli.

Met Wattenscheid boekte ook FC Kaiserslautern een zege met twee doelpunten verschil. Bij Hamburger SV werd het 3-1 na een ruststand van 1-0. VfL Bochum boekte een kleine overwinning bij Borussia Monchengladbach (2-1). FC Koln slaagde er niet in in eigen stadion het seizoen in te zetten met een overwinning. Tegen Fortuna Dusseldorf bleef de ploeg steken op 1-1.

Marseille

Op de vierde dag van de Franse competitie heeft Olympique Marseille de leiding overgenomen van Monaco. De Monegasken kregen bij Nantes hun eerste nederlaag te slikken (1-3) en bleven op zes punten staan. Marseille profiteerde half met een gelijkspel bij Lyon (2-2). Olympique verzuimde de vierde overwinning binnen te halen. Na een half uur stond de ploeg al met 2-0 voor door treffers van Cantona en Papin. Maar toen Marseille met tien spelers verder moest omdat de Braziliaan Carlos Mozer een rode kaart had gekregen kwam Lyon geducht opzetten. Dat resulteerde in doelpunten van Cabanas (uit een strafschop) en Bouderbala (twaalf minuten voor tijd). Al bij de rust keek Monaco tegen een achterstand van 0-2 aan. Youm en Quedec waren succesvol voor Nantes. Deze stand bleef tot een minuut voor tijd op het scorebord staan. Toen maakte eerst Henry 3-0, waarna Weah nog tegen wist te scoren.

Met het ontslag van Raymond Goethals is de wederopstanding van Bordeaux nog geen feit. De ploeg van Wim Kieft verloor opnieuw, nu met 0-1 bij Metz. De Joegoslaaf Asanovic voltrok het vonnis vijf minuten voor tijd. Bordeaux heeft nog slechts twee punten vergaard, een meer dan het onderaanstaande Nancy.

Gansler

Bob Gansler blijft voorlopig in dienst als bondscoach van het Amerikaanse voetbalelftal. Dat verklaarde Alan Rothenberg, de nieuwe voorzitter van de bond, in East Rutherford na de zege van het Amerikaanse elftal (2-1) op Sporting Lissabon. Rothenberg ontzenuwde daarmee geruchten dat Beckenbauer al had getekend. De voorzitter ontkende niet dat de bond de Westduitser graag wil inlijven. 'Een persoon als Beckenbauer in ons programma zou voor iedereen een zege zijn. Wij streven daar ook naar. Maar contracten zijn er nog niet.' (SID/Reuter)

    • Internationaal voetbal