Waarschijnlijk op korte termijn opheffing LOTA

ZAANSTAD, 11 aug. De vereniging Lagere Overheden Tegen Apartheid (LOTA), waarin zeventig gemeenten en enkele provincies samenwerken, gaat zich vermoedelijk op korte termijn opheffen. Volgens LOTA-voorzitter A. Brinkman, tevens wethouder van Zaanstad, is de LOTA niet opgericht 'om eeuwig te blijven bestaan'.

Als de ontwikkelingen in Zuid-Afrika de goede kant op blijven gaan, is er volgens Brinkman voor de LOTA geen taak meer weggelegd. De vereniging LOTA is zeer optimistisch gestemd over de onderhandelingen tussen het ANC en de Zuidafrikaanse regering. Brinkman zegt binnen enkele maanden een besluit te verwachten over de opheffing van de vereniging, als tenminste in Zuid-Afrika de apartheid wordt opgeheven en ANC en de regering 'hun woorden in daden omzetten'.

Als de apartheid in Zuid-Afrika verdwijnt, is er geen taak meer voor de Vereniging LOTA, aldus Brinkman. Het werk van LOTA wat dan blijft liggen, zou beter door andere organisaties overgenomen kunnen worden.