Voor vergelding tegen VS; Vrijwilligers melden zich aan voorde 'jihad'

AMMAN / SANAA, 11 aug. In Jemen en Irak staan volgens PLO-woordvoerders duizenden Libiers en Palestijnen klaar voor vergeldingsacties tegen Amerikaanse en Saoedische doelen als Amerikaanse troepen in Saoedi-Arabie zouden overgaan tot militaire operaties tegen Irak.

In de Jordaanse hoofdstad Amman zei een woordvoerder gisteren dat in Irak en Koeweit in totaal 50.000 Palestijnse vrijwilligers zich opmaken voor 'de verdediging van de belangen van Irak'.

'Er zijn specifieke Amerikaanse doelen in de Golf en die doelen zullen worden bestookt als de VS tegen Irak optreden, 'zo zei hij. Van welke van de Palestijnse fracties zij deel uitmaken werd niet gezegd. De Palestijnse woordvoerder zei wel dat Abu Nidal, de leider van een radicale Palestijnse groepering die in het verleden een aantal terroristische aanslagen heeft gepleegd, vanuit Libie naar Irak is gegaan om zijn aanhangers te mobiliseren.

Een niet nader genoemd aantal Libiers en Palestijnen is volgens de woordvoerder de afgelopen dagen in Jemen aangekomen voor vergeldingsaanvallen in Saoedi-Arabie. Ze zouden goed zijn bewapend en bereid zijn tot zelfmoordacties. In Jordanie riepen gisteren zevenduizend leden van de Moslim Broederschap een jihad, een heilige oorlog, tegen de Verenigde Staten uit. Ze riepen de Jordaanse regering op vrijwilligers in staat te stellen naar Irak te gaan om er voor de Iraakse zaak te vechten. 'Wij, soldaten van Mohammed, zweren een jihad te ontketenen. We zullen de kruisvaarders tegemoet treden, 'zo werd gezegd tijdens een bijeenkomst in Amman. Er werd een boodschap aan de Iraakse president Saddam Hussein opgesteld waarin de Moslim Broeders beloofden hem 'niet in de steek te laten, al wordt ons hoofd door de strop gestoken'. Verder werd aangedrongen op een zuivering in het Jordaanse overheidsapparaat, van waaruit alle 'agenten van de Amerikaanse inlichtingendienst' zouden moeten worden verwijderd en werden de leiders van Saoedi-Arabie uitgemaakt voor 'verraders.'

'Fahd is geen Arabier, hij is een Amerikaanse en Israelische agent en moet worden vermoord, 'zo werd geroepen.

Volgens de organisatoren van een steuncomite voor Irak, het Volkscomite voor de Verdediging van de Arabische Natie, hebben zich in Jordanie inmiddels 40.000 vrijwilligers aangemeld. Ook tweeduizend Jemenieten, woonachtig in Saoedi-Arabie, zouden te kennen hebben gegeven zich bij de strijd te willen aansluiten. (Reuter)