UEFA buigt zich nu over zaak Sabau

ROTTERDAM, 11 aug. Met man en macht probeert Feyenoord de transfer van Ioan Ovidiu Sabau rond te krijgen. Dat is niet zo vreemd, want in de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen VfB Stuttgart in het AD-toernooi toonde de 22-jarige Roemeen gisteravond op het middenveld aan dat hij naar alle waarschijnlijkheid eindelijk weer eens een topaankoop van de Rotterdammers is. Feyenoord aarzelt dan ook niet om hem via een arbitragezaak bij de Europese voetbalunie (UEFA) speelgerechtigd te krijgen.

Vlak voor het duel tegen Stuttgart keerde algemeen directeur Martin Snoeck van zijn derde reis naar Roemenie terug. Hij sprak van een teleurstelling. In een gesprek met het bestuur van Dinamo Boekarest, Sabau's vereniging, eisten de Roemenen een hogere transfersom voor de speler, ten minste 2 miljoen dollar. Op 1 juni kwam Feyenoord met de oude leiders van Dinamo een bedrag overeen dat ongeveer de helft bedraagt. Door het opvallende spel van Sabau bij het wereldkampioenschap in Italie ruiken de Roemeense bestuurders echter ineens meer geld. De UEFA moet nu beslissen hoe het verder gaat. 'Maar zelfs als we uiteindelijk meer zouden moeten betalen doen we dat', aldus Snoeck.

Sabau toonde tegen Stuttgart zijn mogelijkheden. Mede door zijn geslaagde debuut in De Kuip lijkt Feyenoord er in deze fase van het seizoen beter voor te staan dan in vele andere jaren. Er werd drie keer gescoord in het opvallend harde duel (vijf gele kaarten en een rode voor Kastl) tegen Stuttgart, maar dat was geflatteerd. Het eerste doelpunt viel uit een strafschop (Keur), de tweede na een gelukkige rebound (Scholten) en de derde, van Kiprich, op het moment dat de Westduitsers al waren uitgeblust. In de samenstelling van gisteravond mist Feyenoord stootkracht voor het doel van de tegenstander. Spits Pier Keur komt nog altijd te kort op dit niveau en Kiprich of Griga kunnen hem als tweede aanvaller te weinig steun geven. En de ploeg heeft ook geen echt aanvallend ingestelde middenvelders die veelvuldig in het strafschopgebied te zien zijn. Sabau heeft wel een redelijk schot in de benen, maar was daarmee nog niet echt succesvol. Harrie van der Laan, voor 750.000 gulden van FC Den Haag overgenomen, zou de oplossing kunnen zijn. De spits uit Gouda, afgelopen seizoen goed voor 21 'Haagse' doelpunten, kon gisteren niet spelen wegens een enkelblessure, maar technisch directeur Bengtsson hoopt dat hij hem morgenavond tegen FC Porto wel met Keur in de aanval kan proberen.