Turkse journalist gearresteerd

ISTANBUL, 11 aug. Dogu Perincek, hoofdredacteur van het onlangs verboden linkse weekblad Ikibine Dogru (Naar 2000) is in hechtenis genomen tijdens zijn verblijf in Zuidoost-Turkije en na een korte zitting van het staatsveiligheidsgerechtshof van Diyarbakir formeel gearresteerd. Hij zou in vijf toespraken de (Koerdische) bevolking hebben opgeruid en 'haar nationale gevoelens verzwakt'.

Voor elke toespraak kan hij vijf jaar krijgen. Het verbod van Naar 2000, dat een maximum aan informatie over de Koerdische gebieden bevatte, geschiedde op grond van een bijzonder decreet waarbij de gouverneur van de Koerdische provincies drukwerk in het hele land kan verbieden en drukkerijen kan laten sluiten. President Ozal heeft opgemerkt dat 'het verbod van dit weekblad overeenkomstig de doeleinden van het decreet' was.