Terreinfiets laat steeds meer sporen achter in bos en duin

ROTTERDAM, 11 aug. In de duinen van Voorne en Rockanje richt de mountain bike deze zomer 'bijna net zo veel schade aan als loslopende honden', zegt J. van den Berg van de Stichting Het Zuidhollands Landschap. 'De jongeren met een mountain bike zoeken heuvels en bobbels in het vlakke Nederland, buiten de normale routes. Sommige bijzondere planten zullen daardoor voor jaren verdwijnen.'

Sinds twee jaar doet de populaire crossfiets de natuur op meer plaatsen in Nederland geweld aan.

In de Loonse en Drunense Duinen in Brabant, het Nationale Park Veluwezoom en de Duin- en Kruidberg bij IJmuiden heeft de mountain bike de afgelopen twee jaar schade toegebracht aan planten en de rust van dieren en recreanten verstoord. 'Het zijn vaak incidenten', vertelt R. van der Es van de Vereniging tot behoud van natuurmonumenten in Nederland, waaronder de gebieden vallen. Toch merken de opzichters van de vereniging dat het crossen met dit type fiets officieel de all terrain bike (ATB), met profielbanden, 18 of meer versnellingen en een extra dik frame toeneemt. De kleurige fietsen laten steeds meer bandensporen achter in de 60.000 hectare duin, heide of bos van Natuurmonumenten. De provinciale VVV van Gelderland bood vorig jaar in zijn vakantiereisgids zelfs een 'mountain bike-arrangement' aan. Vakantiegangers konden op de terreinfiets kennismaken met 'ongerepte plekjes in bos en heide', zo werd geadverteerd. 'En dat zijn nu juist de meest kwetsbare plekken', zegt Van der Es. De Gelderse VVV kreeg commentaar van Natuurmonumenten, de Echte Nederlandse Fietsersbond (ENFB) en de Stichting Het Geldersch Landschap. De VVV bood daarop het arrangement dit jaar niet opnieuw aan. Er kwam maar een boeking, aldus L. Hoyinck van de VVV. De provinciale VVV van Drenthe heeft voor eenzelfde 'doe-vakantie' met de crossfiets al meer dan honderd mensen ingeschreven. Op dit moment is het specifieke gebruik van de terreinfietsen in de natuur nog niet aan banden gelegd, behalve de geldende regels voor fietsers. De Stichting Het Zuidhollands Landschap, die zo'n 350 hectare duinen in Zuid-Holland beheert, overweegt om duidelijker regels te stellen voor het gebruik van de fietsen in de duinen van Voorne en Rockanje. 'We hebben toch al de grootste moeite om slijtage aan de duinen tegen te gaan', zegt Van den Berg van de Stichting. 'Zo'n trend wordt vaak sluipender wijs erger. Als je het toestaat, is het over twee jaar te laat.' De Stichting Fiets nam de ATB in 1989 voor het eerst op in haar statistieken. De bike vertegenwoordigt direct al negen procent van de 1.177.000 fietsen die vorig jaar werden verkocht. Volwassenen nemen 36 procent van de verkoop voor hun rekening, kinderen tussen twaalf en vijftien jaar 33 procent en 31 procent van de crossers is jonger dan twaalf jaar. Wie bij de fietsenfabrikant Gazelle op dit ogenblik een mountain bike bestelt, kan sommige types pas in januari krijgen. De normale levertijd is drie maanden.

Dat de mountain bike geliefd is, valt ook af te lezen aan de, soms gewelddadige, diefstallen van de crossfiets.