Ramsj

David Fahey, Linda Rich: Masters of Starlight. Photographers in Hollywood. Gebonden, Columbus Books 1988, van fl.110,00 voor fl.49,50. De Verbeelding, Amsterdam.

Fraai uitgegeven fotoboek met foto's in zwart wit en kleur van de filmsterren uit Hollywood van 1910 tot 1970. De selectie is gebaseerd op een tentoonstelling in het Los Angeles County Museum of Art. Het begint met verheerlijkende, wazige plaatjes van sterren en eindigt met reportagefoto's van acteurs die hun rol voor de zoveelste moeten overdoen. Van de fotografen is steeds een kort curriculum opgenomen.

Philippe Aries: De ontdekking van het kind. Sociale geschiedenis van school en gezin. Paperback, geill., Bert Bakker 1987, van fl. 49,50 voor fl.18,90. De Slegte.

Vertaling van een Frans standaardwerk over de geschiedenis van de opvoeding, het onderwijs en de maatschappelijke houding ten opzichte van het kind van de middeleeuwen tot nu. De kerk had eeuwenlang de touwtjes in handen en dit had soms rare gevolgen. Zo was het in de zestiende eeuw mogelijk dat een achttienjarige in het Latijn over filosofische kwesties debateerde terwijl hij in zijn moedertaal zijn naam en adres niet kon schrijven. Als bronnenmateriaal gebruikte Aries onder meer schilderijen, brieven en dagboeken.

Olivier Blanc: De laatste brief. Authentieke afscheidsbrieven van slachtoffers van de Franse revolutie. Paperback, Sijthoff 1988, van fl.34,90 voor fl.11,90. De Slegte.

Tussen 1793 en 1794 veroordeelde het Revolutionaire Tribunaal in Parijs drieduizend mensen ter dood. Hun afscheidsbrieven werden merendeels onderschept en kwamen uiteindelijk in het Nationaal Archief terecht. De honderdvijftig brieven die Blanc selecteerde vertonen veel overeenkomsten: een onwankelbaar vertrouwen in God, vergevingsgezindheid, kalmte en aanvaarding. Sommige brieven vertoonden nog sporen van tranen en bij talloze was een plukje haar ingesloten. Blanc schreef een uitstekende inleiding over het leven in de gevangenissen.

Bastiaan Bommelje: De sfinx op de rots Paperback, Uitgeverij Contact 1987, van fl.24,90 voor fl.8,95. De Slegte

Een bundeling van literair-journalistieke artikelen van Bommelje over de 'geschiedenis en het menselijk tekort', zoals de ondertitel luidt. Willem Otterspeer miste een onderling verband, maar oordeelde ook (in NRChbd van 30.10.'87): 'Broederlijk vereend staan hier ontroerende impressies, grimmige aantijgingen, badinerende recensies... Het boek combineert eruditie en stijl tot twee onbekommerde leesavonden.'

Charlotte Wolff: Magnus Hirschfeld Gebonden, geill., Quartet Books 1986, van fl.91,25 voor fl.17,90 Van Gennep, Rotterdam en Amsterdam

Biografie van een van de voornaamste grondleggers van de seksuologie en een onvermoeid strijder voor maatschappelijke acceptering van homoseksualiteit. Hirschfelds werk werd door de nazi's verboden, hijzelf vluchtte uit het land uit en bracht jarenlang in ballingschap door. Pas in de jaren zeventig werd zijn werk gerehabiliteerd. Het boek bevat een flinke bibliografie.

Ronnie Knox Mawer: Tales from a Palm Court Paperback, Penguin Books 1986, van fl.15.25 voor fl.4,90. Scheltema, Holkema, Vermeulen in Amsterdam

Verzameling anekdotes van een reizende Britse rechter die zijn waardigheid probeert te bewaren terwijl hij in een Arabisch land een geit - het corpus delicti - op zijn schoot geduwd krijgt. Of als hij met spit vanaf zijn bed recht moet spreken. Het boekje is gebaseerd op een serie causerieen voor BBC 4. Vakantielectuur voor juridisch geinteresseerden.

    • Ewoud Sanders