Radio-amateur heeft contact met Koeweit: 'situatie is ergslecht'

ROTTERDAM, 11 aug. De situatie van de inwoners van Koeweit sinds de invasie van hun land door Irak is zeer slecht, zo blijkt uit berichten die een radio-amateur in de Rijnmond van een Koeweitse collega heeft opgevangen. 'De situatie is erg, erg slecht hier en we kunnen helemaal niets doen', aldus een laatste bericht van gistermorgen.

De radio-amateur in Koeweit heeft sinds dinsdag vier korte berichten gezonden naar een hem bekende radio-amateur in Guatemala. De man in Guatemala, die van Nederlandse afkomst is, heeft de boodschappen doorgezonden naar de hem bekende radio-amateur P. Schipper.

Koeweit is door de Iraakse bezetters van de buitenwereld afgesloten en telefoonverkeer is niet meer mogelijk. De kanalen waarop officiele instanties zenden, zoals ambassades, zijn bij de autoriteiten bekend. Maar radio-amateurs met korte golf-zenders kunnen kiezen uit enkele duizenden kanalen en zijn daarom moeilijk af te luisteren. Dinsdagmorgen om 06.54 uur Nederlandse tijd berichtte de Koeweiti dat Iraakse commando's politiebureaus en scholen hadden bezet. Ook meldde hij dat veel Iraakse burgers het land binnenkwamen, wat 'nog meer moeilijkheden veroorzaakt'.

Over de aangekondigde Iraakse terugtocht zei hij: 'Leugens, allemaal leugens.' In de nacht van dinsdag op woensdag, om 01.52 uur Nederlandse tijd, liet hij weten dat hij niet in staat was met zijn zender vaak in de lucht te komen omdat hij bang was te worden afgeluisterd. 'Er zijn soldaten erg dicht bij ons huis en mijn antenne is groot en duidelijk zichtbaar. Enkele soldaten zijn naar (...) gegaan en ik weet niet wat voor schade zij hebben aangericht aan zijn radio.' Daags hierna vroeg de Koeweiti aan zijn contactpersoon in Guatemala een kennis van hem te bellen in New York en hem de volgende boodschap door te geven: 'We are all OK and lying now.' Schipper heeft de boodschappen ontvangen op zijn moderne korte golf zender-ontvanger, die 24 uur per dag open staat. De binnengekomen boodschappen worden opgeslagen in een personal computer, die ook wordt gebruikt om berichten te zenden. De draaibare antenne heeft een oppervlakte van elf bij twaalf meter en staat op een zendmast van achttien meter hoog in de tuin. Sinds de boodschap van gistermorgen 08.00 uur Nederlandse tijd is van de radio-amateur uit Koeweit niet meer vernomen.

    • Hans Nijenhuis