'Koeweiti's werken aan ondergronds verzetsnet'

DUBAI/LONDEN, 11 aug. Jonge Koeweiti's zijn bezig een netwerk van ondergronds verzet op te zetten tegen de Iraakse bezettingsmacht. Dit melden vluchtelingen en andere anonieme bronnen aan de Koeweits-Saoedische grens.

Verzetsstrijders zouden er de afgelopen dagen in zijn geslaagd wapens weg te nemen uit door Irakezen bezette kazernes. In Kifan, een voorstad van Koeweit-Stad, hebben Koeweiti's een Iraakse vrachtwagen met munitie opgeblazen. In de stad is ook tegen Irak gedemonstreerd. Drie Koeweiti's zouden zijn gedood toen Iraakse soldaten het vuur openden. De Nederlandse journaliste Hettie Lubberding, een van de weinige buitenlandse verslaggevers in Koeweit, van wie enkele dagen niets was vernomen, wist donderdagavond via omwegen een fax te zenden aan de BRT-radio waarin zij melding maakt van Koeweitse sluipschutters die aanvallen uitvoeren op Iraakse militairen. Vrouwen hebben in de bezette hoofdstad tegen de Irakezen gedemonstreerd en ook zijn her en der anti-Iraakse affiches aangeplakt, aldus Lubberding.

Vrijdag zijn ongeveer 800 auto's met vluchtelingen uit Koeweit de grens met Saoedi-Arabie overgestoken. Volgens bronnen in Saoedi-Arabie wordt vijftig kilometer ten zuiden van deze grensovergang Al-Khafji een groot vluchtelingenkamp opgezet. Veel vluchtelingen willen zo dicht mogelijk bij Koeweit onderdak hebben.

Een woordvoerder van de Amerikaanse regering heeft gisteren 'diepe bezorgdheid' uitgesproken over ernstige gewelddaden in Koeweit door Iraakse militairen. Uit Koeweit komen aanhoudend berichten over moord, verkrachting en plundering. Een Nederlandse radio-amateur heeft berichten opgevangen over de situatie in Koeweit. 'Het is erg, erg slecht hier en we kunnen helemaal niets doen', zo meldde een radio-amateur uit Koeweit aan zijn collega in de Rijnmond. (Reuter, UPI, AFP)