Jury niet eens over daden van Barry

WASHINGTON, 11 aug. De burgemeester van Washington, Marion Barry, is gisteren niet schuldig bevonden aan de twee misdrijven en twee overtredingen die hem te laste waren gelegd. Na meer dan een week overleg konden de twaalf leden van de rechtbankjury het niet eens worden.

Hij werd alleen schuldig verklaard aan de overtreding van cocainebezit. Van een ander werd hij vrijgesproken. Van meineed in verband met zijn cocainegebruik en samenzwering werd hij vrijgesproken. Marion Barry werd in januari op initiatief van de FBI door een vriendin in een hotelkamer gelokt om crack-cocaine te roken. De FBI-videoband die toont hoe hij aan de crackpijp trekt, werd overal uitgezonden. Juryleden zeiden na afloop van het proces dat de officier van justitie teveel in het werk had gesteld om Barry, die zwart is, in de val te lokken. Het Barry-proces is uitgemond in een politieke discussie, het zette arme zwarten in Washington tegenover blanken. Radicale zwarte leiders als Louis Farrakhan woonden het proces bij.

Om hun onafhankelijkheid te bewaren woonden de juryleden sinds het begin van het proces op 18 juni in een hotel en waren ze afgesloten van alle nieuws en zelfs van hun familie. Telefoongesprekken met familieleden werden door agenten gecontroleerd. Eergisteren moest een jurylid (moeder van een vijfjarig kind) worden opgenomen in het ziekenhuis omdat ze de spanningen van meer dan een week overleg niet meer aankon. De officier van justitie moet op 17 september aan de rechter vertellen of hij Barry opnieuw wil vervolgen. Dat is mogelijk in gevallen waar de jury geen beslissing kan nemen. Marion Barry, over wie geruchten gingen dat hij zich verkiesbaar wilde stellen voor de gemeenteraad, geeft vanavond een persconferentie.

    • Maarten Huygen