Irak roept op tot 'heilige oorlog'

KAIRO/NICOSIA, 11 aug. De Iraakse leider Saddam Hussein heeft gisteren alle islamieten opgeroepen tot een jihad, een heilige oorlog, tegen het Westen. Hij spoorde tevens de Saoedische bevolking aan op te staan tegen het heersende koningshuis en de heilige plaatsen van de islam te bezetten.

In een verklaring, voorgelezen op radio en televisie, stelde de Iraakse president dat de Saoedische leiders Amerikaanse troepen toelaten 'onder het valse voorwendsel dat het Iraakse leger tegen hen optreedt'.

'Dat betekent dat er plannen voor agressieve bedoelingen worden gesmeed. De gezamenlijke politiek met de buitenlander is ontmaskerd', aldus Saddam Hussein. Hij riep de Saoedische bevolking op zich van haar koningshuis te ontdoen. 'Uw broeders in Irak hebben vastbesloten en zonder enige aarzeling een jihad ontketend. Staat op, zodat de stem van het recht in de Arabische natie kan worden gehoord. Rebelleer tegen alle pogingen om Mekka te vernederen', aldus Saddam Hussein. 'Verbrand de grond onder de voeten van de agressors', zo vervolgde hij. 'Raak hun belangen waar ze ook zijn en red het heilige Mekka en het graf van de Profeet. Maak uw heersers, de emirs van de olie die de buitenlander dienen, duidelijk dat er geen plaats voor hen is op Arabische bodem nu ze de Arabische eer en waardigheid hebben vernederd.'

Hij omschreef Mekka, de heilige stad van de islam, als 'een gijzelaar van de Amerikanen en de zionisten'. De Iraakse leider richtte zich tevens tot de Egyptische bevolking en tot die van de Arabische sjeikdommen aan de Golf, die het Suezkanaal en de Straat van Hormoez zouden moeten blokkeren om de doorvaart van Westerse marineschepen te verhinderen. 'Laat de vijand niet via uw wateren passeren, zoons van de Straat van Hormoez. Stop de vloten, zoons in Ras-al-Khaimah en Sharjah.' In een eerste reactie noemde Marlin Fitzwater, woordvoerder van het Witte Huis, de oproep van Saddam Hussein voor een heilige oorlog 'een rammelende poging zich te distantieren van de duidelijke agressie die zij (de Irakezen) tegen de Arabische wereld hebben gepleegd'.

De Saoedische ambassadeur in Washington noemde Saddams toespraak 'belachelijk, goedkoop en leugenachtig' en zei dat de Iraakse president in zijn anti-Westerse retoriek 'een paar oude bladzijden van Khomeiny heeft gebruikt'. Inmiddels worden de Amerikaanse en Britse vloot in de Golf gestaag versterkt.

Pag.5: Vervolg