Gevecht om het initiatief in zomerse jazz-improvisaties

Wie mee wil doen in de geimproviseerde muziek, moet zich duidelijk laten horen, zo bleek vannacht weer eens in het BIMhuis. Tenorsaxofonist Peter van Bergen bijvoorbeeld posteerde zich gedecideerd voor de door Cecil Taylor en Tony Oxley opgetrokken geluidsmuur en kon er daardoor met succes op inhakken, maar zijn collega Tobias Delius echter was naast het duo Han Bennink/Tristan Honninsinger te voorzichtig en bleek daardoor buiten spel staan. De Haagse saxofonist Peter van Bergen speelde al eerder met pianist Cecil Taylor, onder andere in Berlijn, en leek in het BIMhuis precies te weten wat hij wilde, namelijk zijn eigen profiel beitelen in de bijna potdicht getimmerde constructies van deze pianist. Zonder overbodig krachtsvertoon plaatste hij duidelijk geformuleerde staccato zinnetjes in het door Taylor met vuisten en ellebogen opgebouwde betoog, waardoor diens boodschap: My castle is my home een stuk minder dogmatisch overkwam dan afgelopen donderdag. Ook bassist William Parker en cellist Tristan Honsinger waren bij vlagen hoorbaar, maar dat was meer aan de genade van Taylor en Oxley dan aan eigen kracht te danken.

Aan kracht heeft saxofonist Tobias Delius zoals in het verleden is gebleken, absoluut geen gebrek maar blijkbaar wel aan ideeen om een onrustig en nogal theatraal ingesteld duo als dat van Han Bennink/Tristan Honsinger overtuigend van repliek te dienen. Wat er ook gebeurde, Delius bleef legato figuurtjes blazen en dat ook nog sub dat wil zeggen, zonder de tonen stevig aan te zetten. Het duo lette er nauwelijks op en dolde vrolijk voort zonder de saxofonist ook maar een keer een echte kans te gunnen. Een oudere musicus dan Delius zou dat hebben geweten: in de improvisatiemuziek krijg je niet het initiatief, je neemt het.

Het in dit improvisatie-milieu niet anders dan als een intermezzo op te vatten optreden van Adrienne West met begeleiding van bassist Pablo Nahar leverde een ademloze zaal op. Helemaal begrijpelijk was dit niet omdat deze uit de musical-wereld afkomstige zangeres maar matig intoneerde en ook qua jazz-timing nog heel veel te leren heeft. Maar misschien past het wel in de bio-ritmiek van de improvisatie-fan: een eenheid luisterlied op drie eenheden tumult.

Vanavond en morgen worden de Summer Sessions in het Amsterdamse BIMhuis voortgezet met onder anderen Cecil Taylor, flamenco-gitarist Jose Maria Molera, de rietblazers Ab Baars en Michael Moore en de slagwerkers Han Bennink, John Engels, Louis Moholo en Sunny Murray.

Concerten: BIMhuis Summer Sessions. Met: een groep rond pianist Cecil Taylor, de vocaliste Adrienne West met Pablo Nahar (contrabas), en een trio rond slagwerker Han Bennink. Gehoord: 10/8 BIMhuis, Amsterdam.

    • Frans van Leeuwen