'Economieen van Azie lopen nauwelijks gevaar voor een echterecessie'

HONGKONG, 11 aug. De kans dat de economieen van Zuidoost-Azie als gevolg van de crisis in het Midden-Oosten in een recessie terechtkomen, wordt door analisten in Hongkong uiterst klein geacht.

Economen zien de economische ontwikkeling van deze regio met niet meer dan een half tot een heel procentpunt afnemen. 'Bij een resterende economische groei van vier tot zes procent kan bezwaarlijk van een economische recessie worden gesproken', zegt Christopher Wong van de beleggingsmaatschappij GT Management in Hongkong.

Hoewel de gevolgen van de oliecrisis per land sterk uiteenlopen, raakt de regio als geheel meer bevreesd voor een economische recessie in de Verenigde Staten die nog altijd de belangrijkste afzetmarkt zijn voor produkten uit Zuidoost-Azie dan voor hogere olieprijzen.

Olie-exporterende landen als Indonesie, Maleisie, Brunei en China zullen naar verwachting kunnen profiteren van de hogere olieprijzen. Hoewel de hogere olieprijzen ook nadelen voor deze landen hebben. 'Voor Hongkong schuilt het grootste gevaar in een inflatie die door de explosie van olieprijzen naar de 10 procent dreigt op te lopen', meent Reinout van Lennep, adjunct-directeur van de ABN in Hongkong. Wegens het vrijwel ontbreken van olieslurpende zware industrie in de Britse kroonkolonie verwacht Van Lennep geen nadelige gevolgen voor de export van de consumentenprodukten waar Hongkong in is gespecialiseerd is. Daarbij komt dat Hongkong meer kolen dan olie verstookt.

Voor Zuid-Korea ziet de nabije economische toekomst er aanzienlijk minder rooskleurig uit meent Christopher Chung van de Britse commissionair James Capel. Gedurende de eerste zeven maanden van dit jaar resulteerden dalende exporten en stijgende importen reeds in het eerste tekort sinds 1985 van 1,1 miljard dollar op de lopende rekening. Ook lijkt Zuid-Korea miljarden dollars te verliezen op de dertien bouwprojecten in Koeweit en Irak.

Voor Taiwan zijn volgens Chung de vooruitzichten beter omdat het land een groot deel van zijn energiebehoefte met kernenergie dekt.

Verschillende economen zeggen te verwachten dat Zuid-Korea en Taiwan hun export zullen stimuleren door hun valuta's te devalueren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Een vooruitzicht waar Washington alles behalve gelukkig mee zal zijn, gezien zijn pogingen de Koreaanse en Taiwanese munten juist in waarde te laten stijgen. Dat zou het eenvoudiger maken voor de Verenigde Staten om meer naar deze landen te exporteren.

Voor Maleisie geldt dat het hogere prijsniveau van de olie het land meer schade dan profijt lijkt op te kunnen leveren. De snel in belang toenemende industrie loopt gevaar bij de hogere olieprijzen. Met name als de Amerikaanse economie hierdoor in een recessie duikt. Maleisie krijgt slechts 12 procent van zijn exportinkomsten uit de verkoop van olie.

China, dat tot de top zes olie-exporterende landen behoort, voert weliswaar meer olie uit dan het importeert, hetgeen het tot een netto-exporteur maakt, maar door de snelle toename van de binnenlandse olieconsumptie en de stagnerende olieproduktie verwachten olie-analisten dat China in 1995 verandert in een netto-importeur van olie.

De Chinese premier Li Peng bevestigde deze week tijdens zijn bezoek aan Indonesie dat de olie-export van China dit jaar zal dalen door het gestegen verbruik van olie in China. In de eerste helft van dit jaar was China zelfs gedwongen om twee maal zoveel olie te importeren als in dezelfde periode vorig jaar.

    • Hans Vriens