Decreet SU verlengd met drie maanden

MOSKOU, 11 aug. De president van de Sovjet-republiek Armenie, Levon Ter-Petrosjan, heeft gisteren laten weten dat het decreet van president Gorbatsjov over de ontwapening van onofficele milities met drie maanden is verlengd.

Het decreet, dat op 25 juli werd uitgevaardigd, bevatte een ultimatum aan de milities. Ze moesten binnen twee weken, dus per donderdag deze week, hun wapens hebben ingeleverd; zouden ze niet aan dat ultimatum voldoen, dan zouden het Sovjet-leger, de speciale eenheden van het ministerie van binnenlandse zaken en de staatsveiligheidsdienst KGB in actie komen. Vrijwel overal in de Sovjet-Unie is het decreet genegeerd, ook in Armenie, waar duizenden en volgens sommige bronnen zelfs tienduizenden gewapende militieleden rondlopen.

Ter-Petrosjan, die een week geleden tot president werd gekozen en die deze week in Moskou overleg heeft gevoerd over de kwestie van de bewapende milities, zei gisteren dat hij met Sovjet-minister van binnenlandse zaken Bakatin is overeengekomen dat het decreet met drie maanden wordt verlengd. Hij had eerder al gemeld dat Bakatin ermee had ingestemd dat de Armeense autoriteiten het zelf zullen uitvoeren en dat er geen militairen, speciale troepen of KGB-eenheden naar Armenie worden gestuurd.

Het Armeense parlement heeft gisteren de debatten over de soevereiniteit van de republiek voortgezet. Volgens Ter-Petrosjan zal die kwestie niet worden opgelost voordat 'de maatschappelijke situatie in Armenie wordt gestabiliseerd.'

(DPA)