Burrell waardig vervanger Lewis op de 100 meter

BRUSSEL, 11 aug. Carl Lewis heeft dit atletiekseizoen weinig gelegenheid om aan de start te komen, maar binnen zijn trainingsgroep is er een waardige vervanger op de sprint. Leroy Burrell, die morgen ook in Hengelo op het programma van de Adriaan Paulen Memorial prijkt, was gisteravond in ssel met tien seconden rond weer die goede remplacent.

Lewis had zich voorgenomen ook bij de Belgische Memorial Ivo van Damme van de partij te zijn. Na de Goodwill-Games van vorige maand in Seattle stelde hij zijn programma bij. Lewis liep een nederlaag tegen Burrell op maar dat gebeurde zonder morren. Per slot van rekening is Burrell een aardige maat die zich even vlijtig aan het trainingsregime van Tellez onderwerpt als de gouden Lewis altijd heeft gedaan. De grote vedette voelde evenwel een blessure opspelen en dat bracht hem ertoe om Brussel af te zeggen. Lewis hoopt volgende week zondag in Keulen wel weer te lopen en dan met de Santa Monica-groep het wereldrecord op de 4 x 100 meter te verbeteren.

Vinnig duel

Burrell won dit seizoen op een wedstrijd na alles. Pas deze week trof hij zijn meerdere in de Nigeriaan Adeniken, die een vinnig duel in Malmo met een valpartij en een blessure bekocht. De opmars van Burrell is niet van dit seizoen. Vorig jaar maakte hij een sprong naar 9.94 na een jaar daarvoor nog niet sneller te zijn geweest dan 10.31. Net als Lewis kan hij goed verspringen maar hun trainer ontraadt hem dat onderdeel na een knieletsel. Toch sprong hij vorig jaar bij de Amerikaanse studentenkampioenschappen nog 8.37 ver. In tegenstelling tot Lewis wordt hij ook op de 200 meter niet vaak losgelaten. Vroeg in het seizoen haalde hij bij een kleine wedstrijd in de Verenigde Staten 19.61 meter. Dat was een sensatie ware het niet dat er een storm van ruim vijf meter per seconde stond en de tijdmeting gebrekkig was.

De 23-jarige Burrell liep dit jaar op de 100 meter 9.94 en 9.95, beide keren met te veel rugwind en 9.96 op grote hoogte en in een normale wedstrijd in Frankrijk. Zijn tijd in Brussel, 10.00, volgt daarna. Zijn sprintzege was een van de opvallendste gebeurtenissen bij de Grand Prix-wedstrijd in Brussel. Verder heersten de Kenianen weer. Kirochi liep op de 1500 meter de beste seizoentijd met 3.32.90. Mutwol noteerde 8.12.75 op de 3000 meter steeple en ook dat was de beste seizoentijd. Ondieki miste op eenhonderdste de beste tijd van het jaar op de 5000 meter (13.05.60). Tanui liep op de 800 meter 1.43.40 en ook dat was de op een na beste tijd van het jaar.

Nederlanders

Zelfs een klein groepje Nederlanders was actief in Brussel. Greta Tromp liep in haar race op de 400 meter horden weloverwogen maar niet snel (58.36) tegen de Francaise Cazier (56.79). Ellen van Langen kwam op de 800 meter niet uit het gedrang en werd vierde. Winnares Quirot (Cuba) noteerde 1.58.80. De Nederlandse kampioene had 2.00.92 nodig. Opmerkelijk bij de vrouwen was de nederlaag van de Oostduitse Drechsler. Bij het verspringen had zij dit seizoen nog niet verloren maar de Roemeense Ilcu klopte haar in Brussel met 6.89 tegen 6.85 meter.

    • Theo Reitsma