Beurs Wall Street daalt door onrust in Midden-Oosten

NEW YORK, 11 aug. Op de Newyorkse effectenbeurs zijn de koersen gisteren gedaald als gevolg van ongerustheid over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. De nerveuze markt was, mede door gebrek aan kopers, gevoelig voor door de computer aangegeven verkoopopdrachten. Het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele fondsen daalde met 42,32 punten tot 2716,59. Veel beleggers bleven aan de zijlijn staan met het weekeinde voor de deur. De omzet kwam niet verder dan 147 miljoen aandelen. De obligaties waren lager omdat de stijgende olieprijs een fikse inflatie in de VS tot gevolg kan hebben en doordat de militaire betrokkenheid van de VS in het Midden-Oosten het zicht op een aanzienlijke vermindering van het Amerikaanse begrotingstekort wegneemt.

Op de valutamarkt in New York daalde de dollarkoers. Tegen het einde van de handel noteerde de dollar 1,7920 gulden na een slot van 1,7985 gulden in Amsterdam. Het gerucht ging dat de Fed, het Amerikaanse centrale-bankenbestuur, het monetaire beleid zou willen versoepelen. Het was meteen duidelijk dat het gerucht niet op waarheid berustte, maar de nerveuze markt die op zoek was naar richting reageerde er toch op. (UCN/ANP)