VS vragen ondersteuning van Syrie en Iran

ANKARA, 10 aug. De Amerikaanse regering heeft contact opgenomen met Syrie en Iran in haar streven Irak verder te isoleren. Dit heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Baker gisteren bevestigd. De leiders van beide landen staan vijandig tegenover de Iraakse leider Saddam Hoessein.

De Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken, belast met het Midden-Oosten, John Kelly, is gisteren vanuit Ankara naar de Syrische hoofdstad Damascus gevlogen. Irak beschikt in Syrie over een oliepijpleiding die in 1980 is gesloten. Washington wil voorkomen dat deze leiding heropend zou worden.

De Zwitserse ambassadeur in Teheran, die ook de belangen van de Verenigde Staten behartigt, heeft gisteren een boodschap van president Bush overhandigd, zo heeft het Iraanse presbureau IRNA meegedeeld. Iran heeft de Iraakse invasie in Koeweit veroordeeld.