Voedselrellen in Peru na verhoging prijzen

LIMA, 10 aug. Na de aankondiging van drastische prijsverhogingen voor voedsel en benzine zijn gisteren in verschillende Peruaanse steden voedselrellen uitgebroken. In Lima schoten soldaten drie mensen dood tijdens plunderingen in de arme wijken van de hoofdstad.

Inwoners van deze zogenoemde 'pueblos jovenes' (jonge dorpen) richtten barricades op en staken autobanden in brand. Daarop opende het leger het vuur op de betogers. In een andere wijk verwondde de politie een man tijdens de plundering van een markt. Het openbaar vervoer in Lima, dat in particuliere handen is, staakte gisteren uit protest tegen de verhoging van de brandstofprijzen waardoor het openbare levens werd lamgelegd.

Woensdagavond kondigde premier en minister van economische zaken Juan Hurtado Miller prijsverhogingen aan als onderdeel van een pakket maatregelen om de rampzalige economie van Peru uit het slop te halen. De prijsverhogingen zijn het gevolg van het beeindigen van de overheidssubsidie op primaire levensbehoeften. Ter compensatie heeft de regering gaarkeukens geopend in de armste delen van het land.

In de Andesstad Ayacucho was zo'n soepkeuken het doelwit van een bomaanslag door vermoedelijk de maoistische guerrillabeweging Sendero Luminoso ('Lichtend Pad'). In totaal gingen vier bommen af in deze stad. In de stad Chiclayo stak de eigenaar van een kruidenierswinkel een twaaljarige jongen dood toen een woedende menigte aan het plunderen sloeg.

Gisteren kondigde de Peruaanse regering aan dat de nationale munteenheid de inti zal worden vrijgelaten ten opzichte van de dollar. Op de parallele markt schoot de inti omhoog om vervolgens weer snel te dalen. De laatst-genoteerde officiele koers voor de inti was op 26 juli 53.000 per dollar, maar op de parallele markt werd gisteren 320.000 voor een dollar betaald en 350.000 inti voor een dollar gevraagd. (Reuter, UPI)