V-raad unaniem in veroordeling Iraakse annexatie van Koeweit

WASHINGTON, 10 aug. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren unaniem de annexatie van Koeweit door Irak ', ongeldig' verklaard. Het was de derde resolutie van de V-raad over de Iraakse inval in Koeweit binnen acht dagen.

In het debat werden paralellen getrokken met de Tweede Wereldoorlog. Toen de Iraakse vertegenwoordiger zei dat Koeweit zijn land toekomt omdat koloniale machten de 'Arabische natie' hadden verdeeld, riposteerde de Amerikaanse vertegenwoordiger, Thomas Pickering, dat dit argument ook bij het Rijnland en het Sudetenland was gebruikt. 'De wereldgemeenschap reageerde niet. Het resultaat was een wereldbrand', zei hij.

De Sovjet-vertegenwoordiger stelde voor in het Generale Staf-Comite van de Veiligheidsraad te overleggen over collectief militair optreden door de Verenigde Naties. Secretaris-generaal Javier Perez de Cuellar vond het een 'interessant idee'.

Toch moet volgens hem eerst geprobeerd worden om vrede te bereiken door economische sancties.

De VS zouden graag onder de VN-vlag willen opereren maar, zo tekende een Amerikaanse woordvoerder aan, 'Saoedi-Arabie heeft niet om een VN-legermacht gevraagd, wel om Amerikaanse troepen.'

Het samenstellen van een VN-vredesmacht kost veel tijd en de militaire steun, zei hij, is onmiddellijk nodig om een verrassingsaanval van Irak voor te zijn. Nog steeds komen Amerikaanse vliegtuigen en troepen Saoedi-Arabie binnen voor wat nu genoemd wordt de operatie desert shield. Er zijn nu ongeveer vijfduizend man. Het zwaardere materieel laat langer op zich wachten. Het is op het ogenblik nog relatief aantrekkelijk voor Irak om een aanval uit te voeren op Saoedi-Arabie. Volgens een zegsman van het Pentagon zijn de Irakezen nog steeds 'in defensieve positie'.

'Ze versterken hun posities en hebben nog steeds de mogelijkheid om aan te vallen.'

Daarnaast versterkt Irak zijn troepensterkte in Koeweit met volgens het Pentagon 50.000 man extra. Met de huidige wijze van inlichtingen verzamelen door satellieten en andere bronnen zou Amerika ongeveer 24 uur vantevoren van een Iraakse aanval op de hoogte kunnen zijn. Het Witte Huis maakt zich zorgen over de 3600 Amerikanen in Irak en Koeweit die het land niet uit mogen. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft een speciaal taakteam ingesteld om hun lotgevallen te volgen. Een onafhankelijke terrorisme-specialist, Brian Jenkins, zei gisteren dat in geval van oorlog dergelijke gijzelaars een tactische overweging zijn en dat Amerika zich door gijzeling van zijn burgers niet van militaire acties zou laten afhouden.

President Bush vertrekt vandaag naar zijn zomerhuis in Kennebunkport voor een vakantie van 25 dagen. Hij wil de crisis van daaruit in de gaten houden. President Carter bleef in het Witte Huis tijdens de crisis met Amerikaanse gijzelaars in Iran. Hij versterkte daardoor het gevoel van crisis in het land. Bush wil dat voorkomen.

    • Maarten Huygen