Tekenares Phiny Dick overleden

ROTTERDAM, 10 aug. De tekenares, schilderes en schrijfster Phiny Dick is op 78-jarige leeftijd in Greystones, Ierland overleden. Phiny Dick was gehuwd met Marten Toonder, de schepper van Tom Poes en Olivier B. Bommel. In de eerste jaren van hun huwelijk tekenden Toonder en Dick samen stripverhalen, mode-illustraties en boekomslagen. Onder eigen naam schreef zij kinderboeken als Pom van de Pomheuvel, Suizebol en Bijdepink en vanaf 1937 de Miezelientje-reeks, over een 'wollige zus' van Tom Poes, die samen met Kakeline de Kip, Lonneloesje en Prinses Rosmarijn in een bos woont. In een interview met deze krant, een paar jaar geleden, noemde zij Miezelientje 'een echte meisjespoes: vriendelijk, behulpzaam, maar toch ook wel verstandig'. Dieren en aardmannetjes vond zij 'vanzelfsprekende' hoofdpersonen. 'Daar dacht ik helemaal niet bij na, ik vond dieren simpelweg leuker voor een verhaal dan mensenfiguren. Ze zijn koddiger, doen knusse dingen, eten hazelnotenpuree en drinken bosbessensap. Als je dat bedenkt, zit je al middenin een verhaal.' In de jaren vijftig verzorgde ze bijdragen aan het Weekblad Tom Poes en schreef ze stripverhalen als Olle Kapoen en Birre Beer. Phiny Dick maakte ook applique wandkleden, in een stijl die de tekenfilms Hugo (1952) en Moonglow (1954) van haar echtgenoot hebben beinvloed. Na haar verhuizing naar Ierland in 1965 legde Phiny Dick zich vooral toe op olieverf-schilderijen van landschappen, stillevens en portretten. Ook maakte ze in aquarel, gouache en andere technieken een reeks meer abstracte werkstukken, geinspireerd op de vormen en verschijnselen in de natuur. Een selectie uit dit werk is op dit moment te zien in galerie Brink in Yde, Drente.