Talisman no. 14

Twee kinderen fluisteren met elkaar. Ze spreken een woord af dat twee betekenissen heeft. Bijvoorbeeld: HAMBURGER = inwoner van Hamburg/broodje vlees. Of: UITJE = kleine bolle groente/kleine uitstap. Ze kiezen ieder een van de twee betekenissen. Ze noemen het woord TREKPOTJE. Abel zegt: 'Mijn trekpotje maakt je aan het huilen.' Bea: 'Mijn trekpotje is juist leuk.' Abel: 'Mijn trekpotje kun je snijden.'

Bea: 'Mijn trekpotje is niet in huis.'

Abel: 'Mijn trekpotje zit soms in de sla.' Als een kind denkt dat ze het trekpotje weet, roept ze niet: 'uitje', maar ze praat mee: 'Bea's trekpotje kan naar Hamburg zijn', of 'Abels trekpotje kan in een Hamburger zitten.' Bedenk zelf een trekpotje, of bedenk een paar trekpotjes. Het mooiste trekpotje krijgt een prijs.

Oplossing Talisman no. 13Ingeborg van 't Woud uit Hilversum (12 jaar) bedacht de mooiste omschrijvingen voor het kruiswoordraadsel: 'Voetballer wordt zonder 'ra' een zangeres' (Madonna), 'Man tegen hond: Poep maar op dat randje, maar pas op dat je er niet... ' (afschijt), 'Als je hem speelt heb je hem' (rol). Ingeborg krijgt de prijs.