Ruim miljoen bezoekers op eerste dag Sail Amsterdam

AMSTERDAM, 10 aug. Bij de intocht van de grote zeilschepen dwars door Noord-Holland naar Amsterdam, waar op het moment de manifestatie Sail '90 wordt gehouden, waren gisteren naar schatting van de Sail-organisatie 1,2 miljoen mensen op de been.

De grote vertraging die de zogeheten Parade of Sail gisteren opliep, werd volgens de Sail-leiding voornamelijk veroorzaakt door het veel te grote aantal pleziervaartuigen dat zich op het Noordzeekanaal bevond. Daardoor konden de grote zeilschepen niet de geplande 5 mijl per uur aanhouden.

Ook met de volksliederen liep iets mis. De bedoeling was dat een orkest het volkslied zou spelen van het land waaruit de windjammer afkomstig is zodra deze het IJ kwam opvaren. Omdat de band op de Noorder oever speelde en de wind zuid-west was, werd er op de schepen niets van gehoord.

Als gevolg van 'coordinatieproblemen' is gisteravond de aangekondigde laser- en vuurwerkshow boven het IJ niet doorgegaan. De show kon niet op tijd (half elf) beginnen. Deze dagelijkse attractie moet voor elf uur voorbij zijn, want omstreeks dat tijdstip moeten mensen van buiten weer naar de treinen, zo redeneert de organisatie. Vanavond gaat de show zeker door.

De Nederlandse Spoorwegen schatten dat zij gisteren 30.000 tot 40.000 extra passagiers naar Amsterdam hebben vervoerd.