Rotterdam onderzoekt echec Rivoli

ROTTERDAM, 10 aug. Het college van B en W van Rotterdam stelt een onderzoek in naar het mislukken van Rivoli 1990, het lunapark dat de grote publiekstrekker had moeten worden bij de viering van het 650-jarig bestaan van de stad.

Twee evenementen, de expositie van PTT Telecom en de festivalhal, gaan deze maand dicht. Het lunapark heeft vanaf het begin in april te weinig publiek getrokken.

De raadsfractie van D66 heeft gistermiddag in een spoeddebat om het onderzoek gevraagd. Om het onrendabele lunapark te redden heeft de gemeente Rotterdam er eind juni 975.000 gulden voor uitgetrokken. Nu blijkt dat het Britse bedrijf Leisure Tec, dat de festivalhal exploiteert, geen contract heeft ondertekend en op 12 augustus de hal sluit. Ptt Telecom breekt zijn expositie eind augustus op. Een onafhankelijke commissie zal bekijken wie vanaf het begin verantwoordelijk is geweest voor de organisatie van Rivoli.

De ongeveer 45 kermisexploitanten op Rivoli blijven wel tot 21 oktober, oorspronkelijk de laatste dag van het lunapark. Volgens kermisexploitant B. Kulpe heeft de promotiecampagne, die veertien dagen geleden is begonnen, geleid tot meer publiek. Sinds de opening op 14 april hebben ruim 450.000 mensen Rivoli bezocht. Gerekend was op 1,2 miljoen bezoekers.

Rotterdam heeft in totaal 9,5 miljoen gulden uitgetrokken voor de viering van het 650-jarig bestaan van de stad. Eerdere plannen in het kader van het jubileum, zoals het muziekfestival Carthago en een railverbinding tussen het lunapark op de Mullerpier en het stadscentrum, gingen niet door. Op stapel staat nu nog onder andere de Rotterdam-Pittsburg Regatta, een wateractiviteit die eind augustus plaatsvindt in de Maas.