Rinnooy Kan nieuwe voorzitter van VNO

ROTTERDAM, 10 aug. Prof. dr. A. H. G. Rinnooy Kan (40) wordt volgend jaar voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO. Hij volgt mr. C. J. A. van Lede (48) op, die om statutaire redenen moet aftreden omdat hij er dan twee termijnen van elk drie jaar heeft opzitten.

Rinnooy Kan is hoogleraar operationeel onderzoek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij van 1986 tot 1989 rector magnificus was. Hij is commissaris bij Bank Mees en Hope en bij Perscombinatie.

Rinnooy Kan is voorstander van nauwe relaties tussen universiteit en bedrijfsleven. Hij is geestelijk vader van de term 'ondernemende universiteit' een universiteit die zelf haar wetenschapsgebieden moet kunnen uitzoeken, die in ver gaande mate contractonderzoek en contractonderwijs aanbiedt, die op afstand staat van de overheid en die zelf financieringsmiddelen aantrekt op de kapitaalmarkt.

Bij het VNO zijn honderd organisaties van bedrijven aangesloten die gezamenlijk ongeveer 10.000 ondernemingen overkoepelen. NCW, de andere grote werkgeversorganisatie in Nederland, heeft onlangs oud-minister van financien dr. H. O. C. H. Ruding aangezocht als voorzitter. Ruding volgt dr. J. E. Andriessen op, die eind vorig jaar opstapte omdat hij minister van economische zaken werd.

Pag.11: De ondernemende hoogleraar