Polen krimpt zijn strijdkrachten met eenderde in

WARSCHAU, 10 aug. Polen gaat zijn strijdkrachten met eenderde inkrimpen. Dat heeft de onlangs benoemde minister van defensie, Piotr Kolodziejczyk, in enkele interviews met Poolse bladen gezegd.

De strijdkrachten hebben nu een omvang van 314.000 man; ze zijn daarmee de omvangrijkste binnen het Warschaupact na die van de Sovjet-Unie; ze zullen in de toekomst met honderdduizend man worden verminderd, aldus Kolodiejczyk. De commandostructuur van de strijdkrachten zal binnen twee jaar zelfs met de helft worden teruggebracht. De minister liet ook doorschemeren dat Polen meer troepen gaat stationeren in het oosten van het land, langs de grens met de Sovjet-Unie een proces dat overigens al enkele maanden geleden in gang is gezet. In het verleden, aldus Kolodziejczyk, 'zat de vijand in het Westen en hadden we achter onze rug een veilige grens. De toestand is nu minder duidelijk en de plannen moeten worden herschreven.'

Hij verwees naar de etnische conflicten in de Sovjet-Unie en zei dat Polen er militair op moet zijn voorbereid dat dergelijke gewelddadigheden ook in de buurt van de Sovjet-Poolse grens kunnen voorkomen.

Polen zal zich niet, zoals Hongarije van plan is, op korte termijn uit het Warschaupact terugtrekken, zo maakte de nieuwe minister duidelijk. Polen ziet meer in een geleidelijke terugtrekking om 'destabilisatie' te voorkomen. (Reuter)