Nieuwe zuiveringen en sluiting blad in Kosovo

BELGRADO, 10 aug. De Servische autoriteiten hebben een nieuwe golf van zuiveringen op gang gebracht in het door een grote Albanese meerderheid bewoonde Kosovo. Het Albaneestalige blad Rilindja is voorlopig verboden.

Servie, dat eerder al Kosovo zijn provinciale autonomie ontnam, regering en parlement ontbond, de controle over radio en televisie overnam, Servische directeuren aanstelde in de bedrijven van Kosovo en overging tot massa-ontslagen van Albanese werknemers, maakte bij monde van vice-premier Momcilo Trajkovic en regeringswoordvoerder Dragan Nikolic bekend dat 'veel' staatsbedrijven in Kosovo deze week hun poorten sluiten of al hebben gesloten. Trajkovic meldde niet om wat voor bedrijven en om hoeveel werknemers het gaat. Wel meldde hij de sluiting van het blad Rilindja, het enige Albaneestalige dagblad van Kosovo. Het blad mag niet verschijnen tot de volgende zitting van het Servische parlement; wanneer die zitting plaatsvindt en wat daarna met het blad gebeurt is onduidelijk.

De nieuwe maatregelen werden gerechtvaardigd met de 'economische sabotage' waaraan de Albanezen in Kosovo zich schuldig zouden hebben gemaakt. Ze zouden de 'economische ineenstorting' van de bedrijven hebben geprovoceerd door 'de arbeiders etnisch te verdelen en hen te politiseren'.

Rilindja werd omschreven als een blad dat 'Albanese massa's ophitst tegen Servie en het Servische volk'. Tien Albanese leden van het federale parlement hebben het staatspresidium, de regering en het parlement in Belgrado gevraagd een eind te maken aan de onderdrukking in Kosovo. In hun * oep stellen ze dat 'de tot nu toe genomen maatregelen (van de Servische overheid) dagelijks bijdragen tot een verslechtering van de situatie in Kosovo' en 'een bedreiging betekenen voor het overleven van de Albanese minderheid'.

(Reuter, UPI, AFP)