Mijnwerkers doen een bod op PowerGen

LONDEN, 10 aug. De gematigde vakbond van mijnwerkers UDM wil een gooi doen naar het bezit van PowerGen, de kleinste van twee niet-nucleaire electriciteitsopwekkingsorganisaties in Groot-Brittannie.

De UDM heeft de steun van het verzekeringsconcern Legal en General in haar poging het bod te evenaren dat Lord Hanson van het Hanson-concern voor PowerGen op tafel heeft gelegd: 1,5 miljard pond.

De strijd om het bezit van een deel van de Britse electriciteitsindustrie is losgebrand, nadat was uitgekomen dat de Britse regering overweegt PowerGen onderhands van de hand te doen, in plaats van het volgens plan volgend jaar ter privatisering op de markt aan te bieden.

De mijnwerkers zijn vooral geinteresseerd, omdat ze vrezen dat verkoop van de kolengestookte centrales aan een particuliere eigenaar zal betekenen dat die in de toekomst goedkopere kolen uit het buitenland gaat importeren. De UDM heeft haar leden voornamelijk in de Midlands, een gebied dat grotendeels afhankelijk is van afname van kolen door PowerGen.

De huidige directie van PowerGen wil dat de regering afziet van haar overwegingen om het conglomeraat van electriciteitsopweekingscentrales zonder meer aan Hanson over te doen. PowerGen's topman, Robert Malpas, staat onder druk van zijn achterban om een 'management buy-out' te arrangeren, indien de voorgenomen privatiseringsplannen niet doorgaan.

In het plan van de UDM in combinatie met Legal en General zou 15 procent van de aandelen te koop worden aangeboden aan UDM-leden en aan de huidige directie en werknemers van Powergen. Dat het verzekeringsconglomeraat, een van de grootste onder de Britse beleggers (het beheert beleggingen ter waarde van 18 miljard pond), zich accoord heeft verklaard om met de plannen van de UDM de financiele markt op te gaan, wordt in de City gezien als een bewijs te meer voor de belangstelling die er bestaat voor de electriciteitsbedrijven.

Volgens het satirische weekblad Private Eye, dat een gezaghebbend vakblad voor electrotechniek citeert, heeft de Britse minister voor energie in prive-gesprekken de City laten doorschemeren dat ze zich geen zorgen hoeft te maken over toekomstige kosten ter bestrijding van het zogeheten broeikas-effect.

    • Hieke Jippes