Londen waarschuwt Bagdad tegen gebruik van chemische wapens

LONDEN, 10 aug. De Britse minister van defensie, Tom King, heeft in scherpe bewoordingen premier Sadam Hussein van Irak gewaarschuwd tegen het gebruik van chemische wapens. 'We zouden dat zeer, zeer ernstig opvatten', aldus King. 'De Iraki's moeten wel heel gek en wanhopig zijn als ze daartoe hun toevlucht zouden nemen'. Op de vraag of Groot-Brittannie en de Verenigde Staten, die militaire eenheden hebben toegezegd aan de multinationale strijdmacht ter bescherming van Saoedi-Arabie tegen Irak, een aanval met chemische wapens nucleair zullen vergelden, weigerde King te antwoorden. Sinds gisteren is de situatie voor de Britse regering delicater geworden nu Sadam Hussein Irak en het geannexeerde Koeweit heeft afgegrendeld van de buitenwereld. Daardoor zitten nu in totaal 5000 Britten in die landen opgesloten. De Britse regering weigert vooralsnog van gijzelaars te spreken.

De laatste Britten die erin slaagden via de Iraaks-Jordaanse grens te ontkomen, een achttal, zeiden vannacht dat ze uiterst hoffelijk door Iraakse militairen aan de grens waren behandeld. Een lid van hun gezelschap werd teruggestuurd omdat hij geen geldige uitreispapieren had. Het Britse ministerie van buitenlandse zaken deelde mee berichten te hebben ontvangen over kleine konvooien die onder bedreiging van wapens naar de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn teruggestuurd. Het ministerie heeft Britse onderdanen nu via de BBC Worldservice afgeraden nog pogingen te doen om het land te verlaten.

De Britse premier Margaret Thatcher heeft aan onder andere koning Hoessein van Jordanie schriftelijk uitgelegd dat de Britse militaire krachtsinspanning in het gebied van de Golf zuiver defensief van aard is.

Tegelijkertijd zijn de Britten bezig geweest op hun Europese partners druk uit te oefenen om deel te nemen aan de militaire inspanning in de Golf. Ze willen na een wereldwijde veroordeling van Irak niet als enig Europees land de kastanjes uit het vuur halen, met het risico uit Arabische hoek het verwijt te krijgen dat Groot-Brittannie zich tot verlengstuk van 'Amerikaans imperialisme' laat maken.

De militaire bijdrage van Groot Brittannie aan de multinationale troepenmacht bestaat uit: 12 Tornado F-3 gevechtsvliegtuigen, gisteren van hun basis op Cyprus naar Saoedi-Arabie overgevlogen. Het eskader wordt ondersteund door VC-10 tankvliegtuigen en C-130 Hercules transportvliegtuigen met reserveonderdelen en grondpersoneel. 12 Jaguar gevechtsvliegtuigen voor gronddoelen, normaal gestationeerd op de RAF-basis Coltishall in Norfolk, nu eveneens naar Saoedi-Arabie overgebracht. een aantal Nimrod-marineverkenningsvliegtuigen. Rapierluchtverdedigingsraketten, te stationeren in de Golf.

Een torpedobootjager, HM York, die al in de Golf is. Twee fregatten zijn daarnaar onderweg. Drie mijnenjagers uit de Hunt-klasse worden voorlopig naar het oostelijk deel van de Middellandse Zee gestuurd. In totaal zijn bij de operatie zo'n 1000 man betrokken.

    • Hieke Jippes