Liberiaanse rebellen omsingelen paleis van president Samuel Doe

MONROVIA, 10 aug. De Liberiaanse rebellen hebben het presidentieel paleis in de hoofdstad Monrovia omsingeld. De twee rivaliserende rebellentroepen, onder leiding van hun respectievelijke aanvoerders Charles Taylor en Prince Johnson, hebben de Liberiaanse president Samuel Doe in zijn paleis van twee kanten ingesloten. De troepen van Doe bezetten nog slechts zo'n twee vierkante kilometer.

De rebellen van Taylor vallen aan vanuit oostelijke richting, die van Johnson komen uit het noorden en westen. Politieke waarnemers in Monrovia menen dat met name Taylor vastbesloten is Doe te verdrijven voordat een troepenmacht uit vijf Westafrikaanse landen arriveert om een staakt-het-vuren in de Liberiaanse burgeroorlog te bewerkstelligen. Deze Westafrikaanse vredesmacht, die zal bestaan uit naar schatting 2500 man uit Nigeria, Ghana, Gambia, Guinee, Sierra Leone, wordt binnen circa tien dagen in Liberia verwacht. Nigeria heeft gisteren de Verenigde Staten en andere leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om financiele steun gevraagd voor de interventie.

Taylor heeft aangekondigd de troepen van zijn rivaal Johnson aan te zullen vallen, terwijl Johnson zei slechts een defensieve houding ten opzichte van Taylor aan te nemen: zijn enige doel zou zijn president Doe te verdrijven.

Aanhangers van Taylor vielen gisterenmiddag de Guinese ambassade in Monrovia binnen omdat Guinee de regering van Doe zou steunen. De rebellen gijzelden drie Guinese veiligheidsagenten. Eerder die dag plunderden leden van Taylors Nationaal Patriottisch Front van Liberia (NPFL) de ambassade van Nigeria. In de ambassades hadden honderden burgers hun toevlucht gezocht.

Een regeringswoordvoerder van Doe heeft gisteren de Verenigde Staten beschuldigd van een poging tot moord op president Doe. Vanuit een Amerikaanse helikopter werd geschoten op het presidentieel paleis, zo verklaarde de woordvoerder tegenover de BBC. (Reuter, UPI, AFP)