Korea heeft 16 megabit geheugenchip

ROTTERDAM, 10 aug. Samsung, de grootste Koreaanse chipfabrikant, heeft een 16 megabit dynamische geheugenchip ontwikkeld, een schakeling die twee miljoen woorden kan onthouden, vier keer zoveel als de huidige generatie geheugenchips. Daarmee is Zuid-Korea na Japan en de Verenigde Staten het derde land dat een dergelijke chip kan maken. Dat is een bevestiging van de Zuidkoreaanse ambities om een vooraanstaande rol te spelen op de voor de elektronica zo strategische chipmarkt.

Overigens zit er meestal nog zo'n twee jaar tussen het moment dat een onderneming aankondigt dat ze een nieuwe generatie chips heeft ontwikkeld en het tijdstip dat zo'n component in massaproduktie gaat. Naar verwachting zal ook het Westduitse bedrijf Siemens, de enige Europese fabrikant van dynamische geheugenchips, zich bij het gezelschap voegen dat de zogenoemde 16 M DRAM-chip maken kan.

Samsung was vorig jaar in de top-20 van chipbedrijven de snelste groeier, vlak voor Siemens. Het aandeel van Zuid-Korea op de wereld-chipmarkt is met 4 procent nog maar bescheiden, maar stijgt sneller dan dat van Japan. Het aandeel van de VS loopt al jaren terug, terwijl het aandeel van Europa blijft schommelen rond de 10 procent.