Kopie

Piet de schilder was net begonnen aan de kozijnen van de bibliotheek, toen hij een wanhopige juffrouw Hoornbril bij het kopieerapparaat ontwaarde. 'Probleempje?', vroeg hij meelevend maar opgewekt. 'Alles zit vast!' verzuchtte de bibliothecaresse, 'er zal een monteur bij moeten komen.'

Piet krabde nadenkend aan zijn oor en zei: 'Tja, van elektrische apparaten heb ik natuurlijk geen verstand. Maar ik heb nog wel een schone kwast, dus als u wilt dat ik even een paar kopietjes maak... ' Vandaag gaan we met de hand een kranteartikel kopieren, bij voorbeeld deze Boem. We hebben nodig: een verse krant, een jampotje met goed sluitend deksel, terpentijn (of terpentine), water, een beetje handzeep, een schaar, wit papier, een verfkwast en een eetlepel.

Doe ongeveer een half kopje water in de jampot en voeg daaraan twee eetlepels terpentijn en een klein beetje zeep toe. Doe het deksel op de pot en schud hard. Dit is de kopieervloeistof. Knip uit de krant een stuk of plaatje dat je wilt kopieren en smeer dit goed in met de kopieervloeistof, niet te zuinig maar ook niet te royaal.

Leg het knipsel op een blad wit papier en bedek het met een tweede blad wit papier. Neem de lepel en wrijf daarmee stevig over het bovenste papier, zodat het knipsel overal goed tegen het papier wordt aangedrukt. Let erop dat het knipsel en het papier niet ten opzichte van elkaar verschuiven.

Trek nu van een kant voorzichtig het bovenste papier weg en je zult zien, dat daarop in spiegelbeeld een afbeelding van het knipsel is verschenen. Om het te lezen kun je het papier achterstevoren tegen een lamp houden. Het kan zijn, dat de afbeelding wat bleek is, maar dat kan komen doordat je te nat of te droog hebt doorgedrukt. Om het procede onder de knie te krijgen kun je eens beginnen met een paar grote krantekoppen.

Terpentijn (of, om preciezer te zijn, terpentijnolie) wordt gewonnen uit de harsen van bepaalde soorten dennebomen. Terpentijn werkt voor de krante-inkt als een oplosmiddel: het weekt de drukinkt, die uit zichzelf niet of nauwelijks afgeeft, los zodat die zich aan een tweede stuk papier kan vasthechten. Een verse krant 'drukt' beter dan een oude omdat de inkt nog niet helemaal is uitgehard. Terpentine is een soort namaakterpentijn gemaakt van zware benzine en geeft ook heel bevredigende resultaten.

    • Felix Eijgenraam
    • Boem 28