KNVB predikt 'revolutie' met nieuwe regels

ZEIST, 10 aug. In de behoudende voetbalwereld mag elke spelregelwijziging wel ongeveer revolutionair worden genoemd. Het was daarom des te opmerkelijker dat slechts negentien clubs, een enkeling mede vertegenwoordigd door een speler, gisteravond de moeite hadden genomen om aanwezig te zijn op de voorlichtingsavond van de landelijke scheidsrechterscommissie. Vanaf komend seizoen krijgt de profvoetballer te maken met drie nieuwe regels.

Het verplicht stellen van scheenbeschermers was niet opzienbarend. Dat er in het vervolg niet meer voor buitenspel wordt gevlagd als een speler op gelijke hoogte staat met de voorlaatste verdediger van de tegenpartij had al enige ruchtbaarheid gekregen tijdens het wereldkampioenschap in Italie, waar de FIFA tot deze wijziging besloot. Maar dat er voortaan een rode kaart volgt als een doorgebroken speler met een duidelijke scoringskans op een onreglementaire wijze wordt afgestopt, is een nieuwe regel die nog veel stof zal doen opwaaien. De internationale toparbiters ontvingen op het WK al een dergelijke instructie.

Na de theoretische uitleg kregen de aanwezigen gisteravond in Zeist een voorproefje uit de praktijk. Videobeelden toonden nog eens de overtreding van Ronald Koeman in de wedstrijd tegen Egypte die werd bestraft met een strafschop en de inleiding vormde van het smadelijke 1-1 gelijke spel. 'Wel of niet buiten het strafschopgebied, hier had de scheidsrechter Koeman het veld uit moeten sturen', oordeelde Ben Hoppenbrouwer die per 1 september Leo van der Kroft opvolgt als scheidsrechtersbaas. En nadat de beelden waren stilgezet en de zaal met gemengde gevoelens had gezien hoe Van Breukelen kansloos was tegen de inzet van Abdel Ghani, vervolgde Hoppenbrouwer: 'Na het wegzenden krijgt de ploeg van de doorgebroken speler buiten de zestien meter een directe vrije schop en er binnen een penalty. De taak van de scheidsrechter wordt er door deze nieuwe regel niet eenvoudiger op. We hopen dat de coaches de spelers goed instrueren.'

Discussies

Op het eerste oog lijkt de bindende FIFA-instructie vrij simpel. Maar in de praktijk zal de interpretatie van de scheidsrechter nog tot veel discussies leiden. Wat is bijvoorbeeld die 'duidelijke scoringskans'? Gaat het dan ook om een speler die het doel vanuit een moeilijke hoek nadert? 'De doorgebroken speler moet z'n tegenstander zijn gepasseerd', luidde de toelichting van Hoppenbrouwer, die maar ten dele opheldering verschafte.

Karel Jansen, van de spelersvakbond VVCS, voorziet een golf van rode kaarten in de beginfase van de competitie. 'Toen de gele kaart net was ingevoerd regende het van deze bestraffingen. Wij verwachten nogal wat problemen. Want zelfs in Italie bleek dat de arbiters er grote moeite mee hadden om deze regel consequent uit te voeren. En dan ga ik er nog maar aan voorbij hoe men op de tribunes zal reageren. De maatregel is ook bedoeld voor het publiek. Maar we kunnen het ook niet maken dat we straks met gedecimeerde elftallen op het veld verschijnen.' Volgens Leo van der Kroft zal het zo'n vaart niet lopen. 'Die verwachte hausse van rode kaarten is een vooroordeel van Jansen', reageerde de Hagenaar op zijn stadgenoot ondanks het feit dat er in West-Duitsland en Zwitserland de afgelopen weken wel degelijk buitensporig veel spelers van het veld werden gezonden. 'We hebben in de oefenwedstrijden de arbiters al gevolgd. Op een enkele uitzondering na had geen enkele scheidsrechter problemen met de nieuwe regel. De andere wijzigingen werden helemaal geruisloos uitgevoerd.' Van der Kroft moest bekennen dat oefenwedstrijden niet maatgevend zijn. Dan wordt er nog niet op het scherp van de snede gestreden. 'Een echte graadmeter verwachten wij wel op de toernooien die nu gaan komen', stelde Van der Kroft later. Het waren woorden die Sandor Popovics niet gerust konden stellen. De trainer van Excelsior: 'Het voetbalspel wordt door deze nieuwe regel voor de spelers en de scheidsrechter nog moeilijker gemaakt. Ik vraag me trouwens af of het de verruwing tegengaat. Als een van mijn verdedigers een tegenstander laat lopen dan speelt hij de volgende wedstrijd ook niet, want dan zet ik hem naast het elftal.'

Plichten

In een speech wees de scheidende scheidsrechterbaas Leo van der Kroft de verzamelde arbiters voor het laatst op hun plichten. 'De arbitrage van Mexico '86 en Italie '90 kun je niet met elkaar vergelijken', betoogde Van der Kroft. 'De verbetering van de electronica zorgde ervoor dat we op het jongste WK het spel op de tien centimeter nauwkeurig konden volgen. De top is beslist anders geworden. De stress voor een scheidsrechter op dit niveau wordt groter. Ik heb gerenommeerde spelleiders anders dan anders zien fluiten. Terwijl een scheidsrechter toch in alle omstandigheden zichzelf moet blijven. In het afgelopen seizoen is de relatie scheidsrechter/grensrechter-speler verhard. De harde tackle, de doodschop op de achillespees keerde terug in het Nederlandse voetbal. Ook het protesteren werd weer heel gewoon. Ik verwacht in het nieuwe seizoen geen kabouterpasjes meer van een arbiter om van het gezeur af te zijn als de muur weer eens te dichtbij staat. En ik eis dat er wat wordt gedaan aan de harde tackles.' Van der Kroft, die zich volledig gaat wijden aan zijn werk als lid van de UEFA-scheidsrechterscommissie, kondigde bij zijn afscheid aan het initiatief te willen nemen tot de professionalisering van het scheidsrechterskorps. 's ochtends werken en in de namiddag een internationale wedstrijd fluiten, dat kan niet meer. Een scheidsrechter behoort tegenwoordig zeker drie keer in de week te trainen. Dat moet allemaal in de avonduren. Ik wil gesprekken openen om die professionalisering op gang te brengen. Alles moet stap voor stap gebeuren. Financieel zijn er natuurlijk wat haken en ogen. Komt zo'n beroepsscheidsrechter in dienst van de KNVB? Of gaat WVC hem subsidieren? Je kunt in elk geval beginnen met het geven van meer faciliteiten.'

    • Erik Oudshoorn