Israelische onderscheppingsraket moet bevolking geruststellen

TEL AVIV, 10 aug. Israel heeft gistermiddag met succes een proef genomen met een nieuwe onderscheppingsraket, de 'Pijl'. Deze raket is met grote Amerikaanse financiele steun door Israels militaire industrie ontwikkeld om de dreiging van de Iraakse raketten te neutraliseren.

Geleid door een hypergevoelig radarsysteem moet de in vlucht bij te sturen Pijl in staat zijn op Israel afgeschoten Iraakse raketten in de lucht te vernietigen. Israelische specialisten spreken van een 'belangrijke technologische doorbraak'. Volgens een recente uitspraak van de commandant van de Israelische luchtmacht, generaal Avihu Bin-Nun, zal nieuwe raket pas over vijf jaar operationeel zijn. Radio Israel haalde gisteren echter Israelische bronnen aan die van mening zijn dat de operationele fase eerder kan worden gehaald.

De Proeflancering van gisteren werd overigens al weken voordat de crisis in de Golf uitbrak door de Israelische media aangekondigd. Van een rechtstreeks verband tussen de proef en de acute Iraakse dreiging is dus geen sprake. Niettemin hopen de Israelische leiders dat het uitgebreide televisieverslag van de lancering een kalmerende invloed zal hebben op de Israelische bevolking, die zeer ongerust is over mogelijke Iraakse gifgasaanvallen op de Israelische steden. De druk van de Israeliers op de regering om de burgerbevolking met spoed uit te rusten met gasmaskers en andere middelen ter bestrijding van gifgassen heeft na de Iraakse dreigementen hysterische vormen aangenomen.

Vandaag haalt het blad Yedioth Achronoth anonieme, maar hooggeplaatste militaire kringen aan die lieten weten dat bij een gifgasaanval op de steden honderdduizenden burgers zouden kunnen omkomen. Reserve-kolonel Moshe Givati, ex-hoofd van de burgerverdediging van het district Tel-Aviv, oefent vandaag scherpe kritiek op 'nalatigheid' van de regering, die de noodmagazijnen met gasmaskers niet voor de burgerij heeft geopend.

In een vraaggesprek met de Israelische televisie sprak opperbevelhebber generaal Dan Shomron zich gisteravond tegen het uitdelen van gasmaskers uit. Volgens hem zou een dergelijke Israelische beslissing in Bagdad worden uitgelegd als het voorspel tot een Israelische aanval op Irak en daardoor onmiddellijk een Iraakse reactie uitlokken.

Minister van defensie Moshe Arens verzet zich om deze en andere redenen eveneens tegen het openen van de noodmagazijnen. 'Er is absoluut geen aanleding tot paniek', zei hij. 'Ik ben volkomen kalm en het hele Israelische volk moet gerust zijn. Het Israelische leger is in staat Israels burgers te verdedigen.' Volgens hooggeplaatse militaire kringen, die gisteren en vandaag in de pers worden aangehaald, heeft de Iraakse militaire technologie nog niet de fase bereikt, dat raketten met chemische lading kunnen worden uitgerust. Het gifgasgevaar komt volgens deze kringen van de kant van de Iraakse luchtmacht die Israel met gifgasbommen zou kunnen bombarderen. De kans dat Iraakse bommenwerpers de zeshonderd kilometer van Irak naar Israel zouden kunnen afleggen zonder door Israelischge toestellen te worden onderschept wordt door militaire kringen uiterst laag aangeslagen.

De strategische situatie zou echter drastisch kunnen veranderen als Jordanie zou instemmen met de plaatsing van Iraakse eskaders of met raketten uitgeruste Iraakse troepen op Jordaans grondgebied. Vandaar de herhaalde Israelische waarschuwingen aan het adres van koning Hussein van Jordanie zijn land niet voor het Iraakse leger te openen. Israel, zo is daarbij gezegd, zal dat als een casus belli opvatten en onmiddelijk tot aktie overgaan. Minister van buitenlandse zaken David Levi zei gisteravond 'tevreden' te zijn, dat Hussein de Israelische waarschuwingen 'heeft begrepen' en van Jordanie geen Iraakse springplank tegen Israel zal maken.

    • Salomon Bouman