Geen sponsorgelden Shell voor expositie VS

AMSTERDAM, 10 aug. De oliemaatschappij Shell moet zich terugtrekken als hoofdsponsor van een tentoonstelling met werk van Nederlandse schilders uit de zeventiende eeuw, die volgend jaar in San Francisco wordt gehouden.

Amerikaanse anti-apartheidsactivisten vinden dat de belangen van Shell in Zuid-Afrika strijdig zijn met 'het humanitaire karakter' van San Francisco. Het M. H.de Young Memorial Museum, dat de expositie met schilderijen van onder anderen Rembrandt en Frans Hals huisvest, heeft onder deze druk besloten de door Shell toegezegde 500.000 dollar niet aan te nemen. Het museum zoekt nu andere sponsors voor de tentoonstelling.

Dezelfde tentoonstelling wordt volgende maand geopend in Rijksmuseum het Mauritshuis in Den Haag, waar deze vijf maanden te zien is.

Een woordvoerder van Shell in Rotterdam noemt het 'een treurig voorval'.

Er zou echter 'niets aan te doen' zijn. Shell blijft wel hoofdsponsor van de tentoonstelling in het Mauritshuis.