Familie Nederlanders gerepatrieerd uit Golf

ROTTERDAM, 10 aug. Familieleden van personeel van Ballast Nedam, Philips en de ABN zijn vanochtend op Schiphol aangekomen uit Saoedi-Arabie.

De 110 vrouwen en kinderen zijn gerepatrieerd in een door het bouwbedrijf Ballast Nedam gecharterd vliegtuig. Gisteren keerde een eerste groepje Nederlanders terug.

Het in Amstelveen gevestigde bedrijf heeft ongeveer 160 medewerkers in Saoedi-Arabie, maar vanwege de zomervakantie was dit aantal de afgelopen weken veel lager. De meesten zijn met vakantie in Nederland. De medewerkers van Ballast Nedam, die gestationeerd zijn aan de Rode Zee, blijven in Saoedi-Arabie, aldus een mededeling van het bedrijf.

Vanmiddag zou nog een vliegtuig met gerepatrieerde familieleden op Schiphol aankomen met een lijnvlucht uit de kustplaats Jeddah, waarvoor de KLM een iets groter toestel heeft ingezet. Volgens de Nederlandse ambassadeur in Saoedi-Arabie H. Philipse geven veel familieleden van Nederlandse werknemers gehoor aan de oproep die Buitenlandse Zaken gisteren deed om de oostelijke provincie te verlaten. In deze regio was midden deze week het verblijf van 588 Nederlanders geregistreerd, onder wie ongeveer 360 vrouwen en kinderen.

In Koeweit verblijven volgens opgave van Buitenlandse Zaken momenteel nog 84 Nederlanders, in Irak ongeveer 150, onder wie circa honderd werknemers van twee baggerbedrijven. De baggeraars werken door omdat zij niet vallen onder de sanctiemaatregelen van de Verenigde Naties. De overigen kunnen Irak en Koeweit niet verlaten omdat hun een uitreisvisum wordt geweigerd. Buitenlandse Zaken heeft deze landgenoten aangeraden alles in gereedheid te brengen om te kunnen vertrekken zodra zich wel een gelegenheid voordoet. Voor zover bekend maken zij het 'naar omstandigheden redelijk goed', aldus een woordvoerder van BZ. Landgenoten die Irak of Koeweit de afgelopen dagen nog wel hebben kunnen verlaten via Jordanie of Turkije laten zich in het openbaar niet uit over hun ervaringen, om de veiligheid van achterblijvende westerlingen niet in gevaar te brengen.

Irak heeft de Nederlandse ambassade in Bagdad schriftelijk gemeld dat de Nederlandse ambassade in het buurland Koeweit per 24 augustus opgeheven moet zijn. In een reactie verwijst de woordvoerder van Buitenlandse Zaken naar de unaniem aanvaarde resolutie van de Veiligheidsraad, waarin de annexatie door Irak van Koeweit als 'van nul en generlei waarde' wordt veroordeeld.