Den Haag wil komst Le Pen verbieden

DEN HAAG, 10 aug. Burgemeester Havermans van Den Haag onderzoekt of om redenen van openbare orde toestemming kan worden onthouden aan de Franse en Westduitse extreem-rechtse leiders Le Pen en Schonhuber, in september Den Haag te bezoeken. Havermans wil enerzijds alle democratische rechten handhaven, maar zegt anderzijds dat hij extreem-rechts zoveel mogelijk wil bestrijden. Dit zegt de gemeente Den Haag naar aanleiding van een brief van de Haagse centrumdemocrate W. B. Schuurman waarin zij de burgemeester vraagt om 'een ordentelijke gang van zaken rond dit bezoek van politici van internationaal hoog niveau'.

In Amsterdam kregen vertegenwoordigers van uiterst-rechtse Nederlandse en Vlaamse partijen begin deze maand geen toestemming in het stadhuis een persbijeenkomst te beleggen over hun bezwaren tegen een tentoonstelling van de Anne Frankstichting. Die tentoonstelling brengt de opkomst en het optreden van extreem-rechts in Belgie, Duitsland, Frankrijk en Nederland in beeld.

Uit de tekst van de brief van de Haagse fractie van de Centrumdemocraten aan Havermans blijkt dat de delegatie van de fractie Europees rechts uit het Europese Parlement, onder voorzitterschap van Le Pen, leider van het Franse Front National en Schonhuber van de Westduitse Republikaner, in Den Haag met Kamerlid Janmaat en leden van diverse lokale CD-fracties willen spreken. Daarbij gaat het volgens Schuurman vooral om de moeilijkheden in de 'probleem cumulatie gebieden', die door de overheid worden aangepakt onder de naam 'sociale vernieuwing'.