De veren van de olifant

Vroeger stond in een kindertijdschrift heel vaak een zoekplaatje. Je zag bij voorbeeld een appelboom. De opdracht luidde nu om de boer te zoeken die op het eerste gezicht nergens te bekennen was. Als je het plaatje een beetje scheef draaide om de boom beter te bekijken kwam de boer plotseling toch te voorschijn. Hij hing op zijn kop in de boom, zijn wangen leken op appelen en zijn kleren gingen schuil in de bladeren. Daarom was hij je eerst ontgaan.

De Spaanse kunstenaar Salvador Dali moet van zulke zoekplaatjes hebben gehouden. Hij schilderde twee zwanen die op een rivier drijven. Je ziet hoe hun veren, hals en kop door het water worden weerspiegeld. Maar er gebeurt meer. Onder water zien we de zwanen niet alleen ondersteboven. Ze zijn in olifanten veranderd.

De hals is een slurf, de veren zijn oren en de bomen aan de wal geven de jumbo's een paar stevige poten. Ze staan op de bodem van de rivier. Het lijkt wel haast of de zwanen na een vermoeiende vlucht op de rug van de olifanten zijn neergestreken.

Kunnen onderwaterolifanten ook weer in zwanen worden veranderd? Draai deze pagina langzaam op zijn kop en blijf naar het plaatje kijken. Dan zie je hoe een olifant plotseling veren krijgt.

    • K. Schippers