Damrak niet blij met bedrijfsnieuws

ROTTERDAM, 10 aug. Het Damrak had vanochtend te kampen met tegenvallers bij Nedlloyd en Hunter Douglas, nadat Tokio een nieuw dieptepunt had bereikt. Koersdalingen in Londen en Frankfurt inspireerden evenmin. Ook de cijfers van Unilever werden lauw onthaald.

AMSTERDAM. De Amsterdamse effectenbeurs opende in een zwakke stemming. De CBS-stemmingsindex stond kort na het middaguur op 107,70 tegenover een slot van 108,50 gisteren. De obligatienoteringen gingen gemiddeld 0,2 punt omhoog. 'Moet je al die ellende zien', zegt een handelaar terwijl hij naar zijn computerscherm tuurt. 'Het is vrijdag, he. Dan worden de posities afgebouwd. We hopen nu nog wat positieve berichten te krijgen die de markt toch nog omhoog drukken'. Niet positief vonden de beleggers de verklaring van het transportconcern Nedlloyd van donderdag nabeurs dat er rekening moet worden gehouden met een aanzienlijk lagere winst. Gisteren kon het fonds nog fl.1,10 stijgen, maar vanochtend werd Nedlloyd afgestraft met een daling van fl.8,90 tot fl.59. Vergeleken met de afstraffing met ongeveer twintig procent voor Internatio kon Nedlloyd het verlies tot nu toe nog beperkt houden. Op 23 augustus komen de reders met de halfjaarcijfers.

De markt reageerde ook teleurgesteld op de cijfers van Unilever. Het concern maakte een stijging van de halfjaarwinst met vier procent bekend, wat de verwachtingen van de beleggers teleurstelde. De koers zakte naar een dieptepunt van fl.147,50 om na de middag een stand te vertonen van fl.148,50, een verlies van fl.0,80. Philips zakte vrijdagochtend weer door de grens van fl.26. Het elektronicaconcern, dat donderdag zijn halfjaarcijfers publiceerde, verloor fl.0,70 op fl.25,60. Koninklijke Olie ging bescheiden omhoog op fl.147,80 een winst van fl.1,30. KLM gaf fl.0,10 af op fl.26,70. Akzo steeg 70 cent tot fl.103,40. Chemiecollega DSM verloor fl.0,50 op fl.100,90. VOC ging fl.0,80 onderuit op fl.39,20. DAF daarentegen behaalde in deze ongeanimeerde markt een winst van fl.0,40 op fl.24,20. Pakhoed verloor fl.1,50 op fl.201. Op een verdeelde lokale markt was er belangstelling voor het warenhuisconcern KBB. De koers klom fl.1,40 tot fl.92. Ravast gaf fl.2,80 af op fl.41. Air Holland viel op een voorlopig stand van fl.21, een verlies van fl.0,80. Blydenstein stond onder druk met een achteruitgang van fl.0,60 op fl.40,90. Op de parallelmarkt was weinig beweging waar te nemen. Free Record Shop steeg een dubbeltje op fl.35,20. HES Beheer noteerde een daling van fl.1 op fl.257. TOKIO. De beurs van Tokio sloot de week af opeen nieuw dieptepunt voor dit jaar. Behalve door de spanning in het Midden-Oosten werd de stemming gedrukt door de komende niet helemaal officiele vacantieperiode in japan, waarin de beurs wel open blijft maar vele handelaren volgende week afwezig zullen zijn. Het Nikkei-gemiddelde verloor in een bijzondere rustige handel 1,04 procent en sloot 286,18 punten lager op 27.329,55. NEW YORK. Deaandelenkoersen op Wall Street konden gisteren in het kielzog van aantrekkende obligatienoteringen forse winsten boeken. Bij een bescheiden omzet van 155,8 miljoen aandelen won het Dow-Jonesgemiddelde 24,01 punten op 2758,91. Het was voor het eerst sinds vier dagen dat de aandelen de dag met winst konden afsluiten.

De beurshandel was na het inzetten van Amerikaanse troepen niet langer bevreesd voor een escalatie van de gevechten in het Midden-Oosten en dat was reden om fors in te schrijven op de nieuwste 30-jarige staatsleningen. Het rendement op deze papieren daalde daardoor van 8,84 naar 8,75 procent.