Burgers VS, West-Europa vast in Irak

AMMAN/NEW YORK/KAIRO, 10 aug. Irak heeft gisteren zijn grenzen geslotenvoor Amerikaanse en Westeuropese staatsburgers die zich in dat land bevinden. Diplomaten en andere buitenlanders in Irak mogen het land wel verlaten.

Er bevinden zich nog duizenden buitenlanders in Irak, onder wie 39 Amerikanen uit Koeweit die hun hotel in Bagdad niet uit mogen. Westerse regeringen spreken echter nog niet over 'gijzelaars' maar geven er de voorkeur aan te zeggen dat hun burgers in Irak 'tijdelijk worden vastgehouden'. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren de annexatie van Koeweit door Irak unaniem veroordeeld. Deze annexatie 'is van nul en generlei waarde, wat de vorm en het voorwendsel ook moge zijn', aldus de Raad in New York.

In de Egyptische hoofdstad Kairo is vanmiddag om half een plaatselijke tijd de spoedzitting van de Arabische staatshoofden begonnen en vrijwel direct voor anderhalf uur geschorst om de aanwezigen de gelegenheid te geven de vrijdagse gebeden bij te wonen. De top, die op verzoek van de Egyptische president, Hosni Mubarak, bijeen is om een Arabisch antwoord op de crisis in de Golf te formuleren, werd gisteren uitgesteld, officieel omdat enkele deelnemers te laat arriveerden. Maar in de wandelgangen van de top is duidelijk geworden dat de werkelijke oorzaak de Iraakse eis is dat Koeweit op de top niet wordt vertegenwoordigd door de verdreven emir van dat land.

De Iraakse president, Saddam Hussein, is de opvallende afwezige op de topbijeenkomst. Irak wordt vertegenwoordigd door zijn vice-premier en de minister van buitenlandse zaken. Op de agenda staat een plan van president Mubarak dat terugtrekking van Irak uit Koeweit voorstelt en de samenstelling van een panarabische vredesmacht die aan de grens tussen de twee landen zou moeten worden gestationeerd. De VS-troepen zouden dan Saoedi-Arabie weer moeten verlaten.

Maar intussen hebben de Verenigde Staten hun strijdmacht in Saoedi-Arabie juist verder versterkt. Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst CIA hebben zich naar schatting 100.000 Iraakse militairen aan de grens met Saoedi-Arabie ingegraven. De Iraakse bezettingsmacht in Koeweit zou inmiddels van 120.000 tot 170.000 man zijn uitgebreid, zo is in Amerikaanse defensiekringen gemeld.

Op het ogenblik bevinden zich naar schatting vierduizend Amerikanen van de 82ste luchtlandingsdivisie in Saoedi-Arabie, een troepenmacht die de komende dagen zal worden uitgebreid tot 50.000. Een woordvoerder van het Pentagon liet gisteren weten dat de VS hun militaire sterkte in het gebied kunnen opvoeren tot 250.000 soldaten. De VS hebben ook vijf AWACS-radarvliegtuigen naar Saoedi-Arabie gestuurd.

Frankrijk heeft gisteren besloten het vliegdekschip Clemenceau naar de Golf te sturen. Parijs overweegt zich bij de multinationale strijdmacht aan te sluiten 'als de Arabische wereld niet in staat is een oplossing te vinden'.

Bonn zendt schepen naar de Middellandse zee om Amerikaanse schepen daar te vervangen, zo maakte een regeringswoordvoerder vanmorgen bekend.

Pag.5: Vervolg