Betogers in Paramaribo eisen einde aan geweld

PARAMARIBO, 10 aug. Ten minste 3.000 mensen hebben gistermiddag betoogd voor het gebouw van de Nationale Assemblee in Paramaribo, uit protest tegen de gewelddadigheden in de hoofdstad van het afgelopen weekeinde en de verslechterende economische situatie van het land.

In een aan Assemblee-voorzitter Lachmon aangeboden petitie eisen 24 organisaties snelle wetgeving van de regering en een wijziging van de grondwet om de problemen tussen leger en politie uit de weg te ruimen. Andere eisen omvatten een consequent vervolgingsbeleid, bestrijding van corruptie, herstel van de koopkracht van de Surinaamse gulden en maatregelen tegen de verarming van de samenleving.

De betogers bonkten op de deuren van het Assemblee-gebouw en gooiden een ruit in. De fractievoorzitter van de regeringspartij het Surinaams Front, R. Nooitmeer, en bevelhebber Desi Bouterse werden uitgejouwd. De betogers droegen leuzen tegen het leger mee en betuigden steun aan de politie.

De Nationale Assemblee heeft de regering unaniem opgedragen een onafhankelijk team in te stellen dat toezicht moet houden op het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de gewelddadigheden in Paramaribo van het afgelopen weekeinde.

Toen werd politie-inspecteur H. Gooding vermoord na een bezoek aan Fort Zeelandia en het hoofdbureau van politie beschoten met automatische wapens. Volgens de politie, die vanaf maandag uit protest in staking is, zijn zowel de moord als de beschieting het werk van militairen. Het leger heeft iedere betrokkenheid ontkend.

Twee agenten die bij de incidenten van zaterdag betrokken zijn geweest zouden inmiddels het land hebben verlaten. Een zou via Frans-Guyana naar Brazilie zijn vertrokken, een ander woensdag naar Nederland.