Benzineprijs volgt olieprijs omlaag

ROTTERDAM, 10 aug. De prijzen voor benzine en dieselolie zullen vanaf morgen met twee cent dalen. De vereniging van oliehandelaren, NOVOK, zal de prijs voor benzine morgen met twee cent verminderen en voor dieselolie met een cent. Esso en Shell verlagen de prijzen op maandag met twee cent. Ten kantore van de maatschappijen in Amsterdam en Rotterdam werd de hele dag druk overleg gevoerd over de prijsverlaging. De maatschappijen hebben kritiek op de snelle prijsstijgingen eerder deze week gepareerd met de belofte dat een verlaging van de olieprijs net zo snel doorberekend zal worden als een stijging. De benzineprijzen worden gebaseerd op de gemiddelde olieprijs van de afgelopen vijf dagen. Noordzee-olie, Brent, noteerde vanmiddag 25 dollar per vat, terwijl eerder deze week 28 dollar per vat betaald moest worden.

BP en Shell voorspelden gisteren in Londen dat de olieprijs zich zal stabiliseren rond 21 dollar per vat. Volgens Shell-directeur Sir Peter Holmes zal de prijs meteen terugvallen naar dat niveau als de spanningen in de Golf afnemen. BP-directeur Robert Horten gaf gisteren aan hoe voordelig de Koeweit-crisis voor de oliemaatschappijen kan zijn: voor iedere dollar dat de olieprijs stijgt, maakt BP op jaarbasis 200 miljoen dollar meer winst, na aftrek van belastingen. Volgens analisten van BP leidt de vermindering van de olie-aanvoer met vier miljoen vaten per dag (de produktie van Irak en Koeweit) niet tot een acuut tekort aan olie. Als de overige olieproducerende landen gezamenlijk 2 miljoen vaten extra produceren zullen de olievoorraden nog zeker tot juni volgend jaar boven de kritische grens blijven, die internationaal is vastgelegd op een voorraad voor 70 dagen. Volgens BP is het zeer aannemelijk dat die extra-produktie er komt. Mocht dat niet het geval zijn, dan zou de kritische grens al in oktober bereikt kunnen worden.