Armenie voert decreet zelf uit

MOSKOU, 10 aug. De Sovjet-leiding stuurt voorlopig geen troepen naar Armenie om de onofficiele milities in deze republiek te ontwapenen. In plaats daarvan krijgen de Armeense autoriteiten de gelegenheid dat zelf te doen.

Dat heeft de eind vorige week gekozen president van Armenie, Levon Ter-Petrosjan, gisteren in Moskou te horen gekregen. Hij was uitgenodigd voor overleg in Moskou naar aanleiding van het aflopen, gisteren, van het ultimatum dat Sovjet-leider Gorbatsjov twee weken geleden per decreet de onofficiele milities had gesteld. Volgens dat ultimatum moesten die groeperingen hun wapens binnen twee weken inleveren; als ze dat niet zouden doen zouden Sovjet-strijdkrachten tot actie overgaan. Het ultimatum, dat in de praktijk vooral was gericht op de Transkaukasus, is vrijwel algemeen genegeerd.

Volgens Ter-Petrosjan is tijdens het overleg in Moskou gesteld dat het decreet zonder inmenging van het Sovjet-leger of van de troepen van het Sovjet-ministerie van binnenlandse zaken door de Armeense autoriteiten zelf zal worden uitgevoerd. De schattingen over het aantal leden van de bewapende milities in Armenie lopen uiteen van tienduizend tot 140.000 man. De Sovjet-televisie toonde gisteren wapens uit het arsenaal van een militie en liet een Armenier aan het woord die zei dat er 150.000 bewapende militieleden zijn. Volgens Ter-Petrosjan berusten die cijfers echter op 'een mythe'.

'Het gaat in werkelijkheid niet om meer dan vijfduizend man, ' zo zei hij.

Sovjet-minister van binnenlandse zaken Bakatin, een van Ter-Petrosjans woordvoerders, heeft eerder laten weten dat het ultimatum mogelijk wordt verlengd. Of dat inderdaad is gebeurd is onduidelijk. (AP)