Volkskammer verwerpt verdrag voor verkiezingen

BERLIJN, 9 aug. Na een chaotisch debat dat elf uur duurde, heeft het Oostduitse parlement, de Volkskammer, vanochtend vroeg op verrassende wijze het verkiezingsverdrag met de Bondsrepubliek verworpen. Het verdrag kwam negen stemmen tekort voor de benodigde tweederde meerderheid, omdat een aantal leden van de DDR-SPD tegen stemde en een aantal afgevaardigden van de CDU de Volkskammer wegens het gevorderde uur had verlaten. De Westduitse Bondsdag, die vanochtend voor goedkeuring van hetzelfde verdrag vervroegd van vakantie was teruggekeerd, besloot daarop het debat uit te stellen tot 23 augustus.

Tegen de achtergrond van 1,1 miljoen werklozen in de DDR, in plaats van het eerder genoemde, officiele getal van 272.000, had de Volkskammer gisteren wel gevraagd om vervroegde toetreding van de DDR tot de Bondsrepubliek op 15 oktober. Omdat over het verkiezingsverdrag met zijn hoge drempel van 5 procent die kleinere partijen in de DDR het leven moeilijk maakt, eerder overeenstemming bestond tussen de coalitiepartijen in Oost-Berlijn, kwam de verwerping gisteren als een volstrekte verrassing. Het DDR-parlement komt nu voor een nieuwe behandeling op 22 augustus bijeen, maar het was vanochtend nog onduidelijk of het procedureel wel mogelijk zal zijn om dan het verkiezingsverdrag opnieuw in stemming te brengen.

Pag.4: Vervolg