'Treinkaartje gaat omhoog met 18 pct'

DEN HAAG, 9 aug. Enkele reizen en dagretourtjes bij de NS worden het komend jaar zo'n 18 procent duurder. Dat beweert ROVER, de vereniging van reizigers openbaar vervoer. Zij zegt dit in NS-kringen te hebben vernomen. Een woordvoerder van de spoorwegen wil de uitlatingen van ROVER bevestigen noch ontkennen.

Minister Maij-Weggen (verkeer) heeft de totale tariefstijging eerder al op 3,5 procent vastgesteld. Als enkele reizen en retours fors duurder worden, moeten andere tarieven dus omlaag gaan. De laatste jaren streven de NS ernaar het reizen in de spits duurder te maken in vergelijking met de daluren om tot een betere spreiding van het reizigersaanbod te komen. Ook al met het oog op de invoering van de OV-jaarkaart voor studenten ligt het voor de hand dat dit beleid zal worden voortgezet.

Nu al bestaat bijvoorbeeld de Rail-Aktiefkaart, die 108 gulden kost en 40 procent korting geeft op reizen na negen uur 's ochtends op werkdagen. Ook avondretours en weekendretours geven kortingen met 40 procent. Volgens ROVER verdwijnt daarentegen de NS-Kortingkaart die tegen een aanschafprijs van 580 gulden een jaar lang 40 procent korting geeft op alle dagen en alle uren. De organisatie becijfert dat het afschaffen van deze kaart sommige vaste klanten van de NS prijsstijgingen van meer dan 50 procent kan kosten. ROVER zegt zich ernstig zorgen te maken over deze plannen.

Dezer dagen sturen de NS hun tarievenplan naar de minister van verkeer en waterstaat. Maij-Weggen heeft de bevoegdheid de tarieven goed- of af te keuren. Zij heeft eerder dit jaar laten weten dat de tariefverhoging in het openbaar vervoer voortaan op 1 januari ingaat en niet meer op 1 april of 1 mei. Maar volgens de woordvoerder van de NS is over de ingangsdatum nog overleg mogelijk.