Thorn EMI 's werelds grootste muziekuitgever

LONDEN, 9 aug. Het Britse amusements- en elektronicaconcern Thorn EMI wordt 's werelds grootste muziekuitgever. Het bedrijf wordt eigenaar van de eveneens Britse muziekuitgeverij Filmtrax en haar Amerikaanse dochteronderneming, zo is gisteren bekendgemaakt. Daarmee wordt de muziekcatalogus van Thorn met 90.000 titels uitgebreid tot ruim 600.000 composities.

Filmtrax heeft de rechten van klassieke songs als 'Stormy Weather', 'Itsy Bitsy Teeny Weeny Yellow Polka Dot Bikini', 'Red Roses for a Blue Lady', 'Stardust' en 'Ain't Misbehavin' ' alsmede van de composities van de Zweedse groep Abba. Het bedrijf is daarnaast sinds 1988 eigenaar van de rechten van muziek van films van het Amerikaanse Columbia Pictures. Daarbij gaat het om produkties als 'Ghostbusters', 'Tootsie' en 'Close Encounters of the Third Kind'. Filmtrax ontving in het afgelopen boekjaar bijna tien miljoen dollar aan royalty's. Het bedrijf was tot nu toe eigendom van oprichter John Hall en Ensign Trust, de beleggingsmaatschappij van het pensioenfonds van Britse koopvaardij-officieren. Thorn EMI zal maximaal 115 miljoen dollar in aandelen en contanten betalen. Het exacte bedrag wordt bepaald na een waardering van Filmtrax. Thorn verwacht niet meer dan 2,3 miljoen nieuwe aandelen te zullen uitgeven voor de transactie.

Thorn EMI werd begin vorig jaar voor ongeveer 300 miljoen dollar eigenaar van de Amerikaanse muziekuitgeverij SBK Entertainment World. Daarmee werden de rechten verworven van ongeveer 250.000 populaire songs, waaronder klassieke titels als 'Over the Rainbow', 'Blue Moon' en 'Singing in the Rain'. Thorn Emi behaald vorig boekjaar een omzet van drie miljard pond, 9,5 miljard gulden. De onderneming is behalve in muziek acitef in de detailhandel, verlichting en techniek.