Ruurlo aards paradijs voor de fuchsia-fan

RUURLO, 9 aug. 'De mensen worden wild als ze dit zien', meent fuchsiakweker Th. Giesen uit Nieuw-Wehl. Met zijn nering staat hij in de tuin van Huize Ruurlo in het gelijknamige Gelderse dorp, waar de Nederlandse Kring van Fuchsiavrienden tot en met zondag zo'n 15.000 fuchsia's heeft uitgestald. 'De varieteit, de langdurige bloei en het geschikte Nederlandse klimaat maken de plant hier geliefd.' De fuchsia doet het goed in de handel, meent Giesen. Vijftien jaar geleden telde Nederland 'hooguit een a twee fuchsiakwekerijen', nu is dat aantal gestegen tot ongeveer vijftien. Nederlandse kwekers brachten het afgelopen jaar in totaal 4,2 miljoen tuinfuchsia's op de veiling en 1,2 miljoen kamerfuchsia's, aldus de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN). P. van den Elshout, voorzitter van de Nederlandse Kring van Fuchsiavrienden, vindt het 'juist de kunst om zelf te kweken'.

Daarom wisselen de 4.200 Fuchsiavrienden twee keer per jaar stekken uit op landelijke bijeenkomsten. Verder houden ze open-tuindagen en regionale tentoonstellingen. In verband met het 25-jarig bestaan van de Kring is de tuin van Huize Ruurlo sinds 3 augustus herschapen in een Madurodam van zelf gekweekte fuchsia's, compleet met een Limburgse mijnschacht, de Maas en Hollandse molens. Ruim 40.000 bezoekers hebben de planten tot nu toe bekeken. De fuchsia kent 8.000 a 10.000 gecultiveerde soorten en in Nederland zijn daarvan zo'n 3.000 bekend. Van de botanische fuchsia's, die in het wild worden gevonden, bestaan ruim honderd soorten, waarvan er 66 in Nederland voorkomen. Vorig jaar maakte de Uitgebreide Technische Commissie (UTC) van de Kring van Fuchsiavrienden 85 nieuwe soorten, door kruisingen tussen 'cultivars' en botanische fuchsia's. De eerste (wilde) fuchsia's kwamen omstreeks 1800 naar Europa. Ze kwamen en komen nog steeds uit Latijns Amerika, Australie en Nieuw Zeeland.