Rijkswaterstaat wil snelheden speedboten op rivieren beperken

LOPIK, 9 aug. De maximumsnelheid voor speedboten en waterscooters op de grote rivieren moet volgens Rijkswaterstaat uit veiligheidsoverwegingen op 20 kilometer per uur worden gebracht.

De maatregel zou volgend najaar kunnen ingaan, aldus mr. R. J. de Vries, nautisch beleidsmedewerker van Rijkswaterstaat.

Gisteren voerde Rijkswaterstaat overleg met de gemeente Lopik over vaarsnelheden naar aanleiding van een dodelijk ongeluk met een speedboot vorige week op de Lek bij Jaarsveld. Op dit moment zijn vaartuigen op de grote rivieren niet aan maximumsnelheden gebonden. Rijkswaterstaat, de beheerder van de vaarwegen, zal in oktober verschillende maatregelen voor de pleziervaart op de rivieren voorstellen. Voor wijzigingen in de vaarreglementen voor de grote rivieren is goedkeuring nodig van het Europees Parlement in Straatsburg. De behandeling van de plannen van Rijkswaterstaat wordt niet voor het volgend voorjaar verwacht.

Rijkswaterstaat is voorstander van meer beperkende maatregelen voor motorboten dan alleen het instellen van een maximumsnelheid. 'Ik zie meer in het invoeren van eenrichtingsverkeer voor deze boten langs de noord- en zuidoevers van de grote rivieren. Het kruisen van de rivieren veroorzaakt de gevaarlijkste situaties', aldus De Vries.

De gemeenten Lopik en Zederik hebben inmiddels overleg gevoerd over mogelijke maatregelen tegen de pleziervaart op de Lek. Uit het oogpunt van de veiligheid hebben de gemeenten het recht pleziervaartuigen beperkende maatregelen op te leggen. Zij kunnen daartoe artikelen in de algemene politieverordening opnemen.

In tegenstelling tot de grote rivieren bestaan op meren en kleinere rivieren die onder beheer zijn van gemeenten of recreatieschappen wel snelheidsbeperkingen voor pleziervaartuigen.