Resultaten Philips en Olies rustig ontvangen

AMSTERDAM, 9 aug. De kwartaalcijfers van Philips en Koninklijke Olie die vandaag bekend werden brachten weinig beroering op het Damrak. Wall Street trok gisteren aan, maar Tokio moest vandaag opnieuw een verlies incasseren.

AMSTERDAM Amsterdam was voorzichtig vriendelijk gestemd in navolging van Londen en Frankfurt. De beurs was niet erg onder de indruk van de wat tegenvallende resultaten van Koninklijke Olie. Klokke elf uur, toen de kwartaalcijfers werden bekendgemaakt, ging het oliefonds even fl.1,30 terug op fl.146, maar tegen de middag noteerden Olies al weer rond de openingskoers die overigens met fl.147,40 nog steeds rond een gulden lager was dan het slot van gisteren. Handelaren meenden dat de koers steun vond door vraag als gevolg van baisseposities in de markt. Ook de kwartaalresultaten van Philips vielen de beurs mee. Philips was in de ochtend tot acht dubbeltjes beter op fl.27,30, maar moest aan het begin van de middag al weer terug naar het slot van fl.26,50 van gisteren. Voor de rest gaf de beurs vandaag rond de middag een vriendelijk beeld te zien waarbij de stemmingsindex een winst vertoonde van 1,2 punt op 109,30. Dit beeld werd voor een deel beschouwd als een technische reactie op het verlies van gisteren. De omzet werd in de ochtend als heel behoorlijk omschreven. De obligatiemarkt was rond het middaguur rond de 10 cent beter. De voedings- en genotmiddelenfondsen trokken vandaag goed bij van de guldens verlies van woensdag. Ahold was rond het middaguur fl.2,40 beter op fl.129, CSM fl.1,70 op fl.85,90, Heineken fl.2 op fl.124, Unilever fl.1,90 op fl.149,30, Bols een daalder op fl.181,50 en Wessanen een gulden op fl.61,80. Bij de internationals waren er verder verbeteringen van enkele dubbeltjes tot fl.1,20 (voor Akzo). Hunter Douglas moest na de tegenvallende winstcijfers fl.4,50 terug naar fl.84 nadat op hogere koersen geen kopers in de markt waren.

NEW YORK Wall Street beleefde gisteren na vier dagen van dalingen een positieve dag voor de aandelenkoersen. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig grootste industriele fondsen sloot de handel af op 2734,91 punten, 24,27 punten hoger dan dinsdag. De handel putte moed uit de vastberaden toon die president Bush aansloeg in zijn tv-toespraak over de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in Saoedie-Arabie. De omzet bedroeg 191 miljoen aandelen na 232 miljoen op dinsdag.

De periodieke publicatie van de Amerikaanse centrale banken had geen invloed. De 'Fed', het bestuur van de banken, constateerde een kleinere, maar wel aanhoudende groei van de economie, hetgeen voor de effectenhandel niets nieuws was.

TOKIO Deaandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokyo moesten vandaag weer een flinke klap incasseren. Het Nikkei-koersgemiddelde van 225 aandelen ging omlaag met 893,41 punten ofwel 3,1 procent tot 27.615,73, het laagste niveau sinds eind oktober van het afgelopen jaar. Het koersgemiddelde was woensdag nog met 856 punten gestegen.

De beurs raakte opnieuw in de greep van de spanningen in het Midden-Oosten. Daar kwam bij dat er aan het eind van de dag flink werd verkocht in verband met het aflopen van opties. De omzet bleef beperkt tot 380 miljoen aandelen, aanzienlijk minder dan de 577 miljoen op woensdag. (ANP/UCN)