Proces tegen Ceausescu's ministers verdaagd

BOEKAREST, 9 aug. Het proces tegen 23 kopstukken van het in december omvergeworpen Roemeense regime is gisteren voor de derde keer verdaagd in verband met de slechte gezondheidstoestand van een aantal beklaagden. Een van hen werd voor een periode van twee maanden vrijgelaten om zich te laten behandelen. Het proces wordt op 17 september hervat.

De meeste beklaagden oud-ministers en voormalige leden van het politburo lieten weten zich ziek te voelen. Doelend op de onlangs in de gevangenis overleden beklaagde Nicolae Ciosan, ex-voorzitter van het Roemeense parlement, stelde Ceausescu's voormalige topideoloog Dumitru Popescu dat een aantal verdachten kan zijn overleden voordat het proces ten einde loopt. 'Het is mogelijk dat we met minder zijn bij de volgende zitting, ' aldus Popescu. Hij vroeg om voorwaardelijke vrijlating 'opdat dit proces niet ontaardt in een caricatuur vol spoken.'

Dumitru Popescu was tijdens Ceausescu's regime berucht om zijn arrogantie en werd door zijn medewerkers 'God' genoemd.

De rechtbank wees zijn verzoek van de hand. Wel bevalen de rechters de voorlopige vrijlating van Ion Radu, die zich twee maanden lang in een militair ziekenhuis mag laten behandelen. Radu, die gisteren in de rechtszaal verscheen met zijn hand in het verband, onderging afgelopen winter een polsoperatie nadat hij had geprobeerd zelfmoord te plegen door uit een raam te springen.

Twee andere beklaagden, de voormalige premier Dascalescu en voormalig politburolid Radulescu, waren gisteren te ziek om voor de rechtbank te verschijnen. Dascalescu heeft twee zelfmoordpogingen achter de rug. (AP, Reuter)